Primii struguri autohtoni au apărut în vânzare. Cât costă un kilogram
Primii struguri moldoveneşti au apărut deja în vânzare, în pieţele din Capitală. Totuși, pandemia, dar și prețurile pe măsură au redus substanțial numărul cumpărătorilor, spun comercianții.

Cele două hectare de sere ale lui Iurie Bivol, situate în satul Bardar, raionul Ialoveni, sunt doldora de struguri. Ciorchinii ajung să cântărească mai mult de un kg şi s-au copt mai devreme decât cei de pe câmp, afirmă fermierul, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.
"Sunt mai aranjaţi, mai uniformi şi sunt mai dulci, mai coloraţi, fiindcă aici sub copertina din peliculă, plantele acumulează suma temperaturilor mai repede ca în câmp", a spus fermierul, Iurie Bivol.
Strugurii crescuţi în sera lui Iurie Bivol sunt gustoşi, dar şi scumpi.
"Realizarea strugurilor este la preţul de 25 lei la kg. Nu cunoaştem partenerii, care se aprovizionează de la noi cu cât vând strugurii, dar mă gândesc cu un profit de 20 la sută", a spus fermierul.
De săptămână viitoare, ciorchinii vor ajunge şi pe pieţele din România, Polonia şi Rusia.
"Săptămâna care vine încep a ieşi cu struguri lor pe piaţă micii producători şi nu vrem să le facem lor concurenţă şi nouă să ne facem o concurenţă nejustificată. Săptămâna viitoare vom avea un preţ mai mic, în jur la 20 de lei, acest preţ este convenabil pentru partenerii externi", a mai spus Iurie Bivol.
Iurie Bivol planifică să culeagă în jur de 40 de tone de struguri. La Piaţa Centrală din Chişinău au apărut şi primii struguri de soiuri timpurii, cultivate în mediul natural. Comercianții se plâng însă că pandemia le-a redus substanţial vânzările.
"Lumea se uită numai şi gustă, şi se duce că nu are bani să cumpere".
Preţul unui kg de struguri începe de la 15 lei şi ajunge până la 25 de lei.
"Moldova, ţară agricolă, dar preţurile sunt mari. La noi trebuie să fie mai ieftin oleacă. Dar ce să faci cumpărăm, că trebuie vitamine".
"După cum munceşte omul se merită. Nu este un preţ mare".
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie este de aproape 126 mii de hectare. Din totalul acestora, soiurile de masă reprezintă doar 10 la sută.