main logo
1952

Primii pepeni verzi autohtoni au apărut în piețe. Cât costă un kilogram

Piețele din Republica Moldova s-au umplut de pepeni verzi, iar consumatorii se grăbesc să profite de sezonul harbujilor autohtoni. Cu prețuri cuprinse între 5 și 10 lei per kilogram, în funcție de mărime, fructele dulci sunt la mare căutare.

Primii pepeni verzi autohtoni au apărut în piețe. Cât costă un kilogramImagine simbol

Totuși, nu toți cumpărătorii sunt convinși că aceștia sunt și siguri pentru consum, invocând îngrijorări legate de conținutul de nitrați sau condițiile de păstrare. Unii consumatori spun că preferă pepenii moldovenești, dar aleg cu precauție, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Cu cât este mai mic, cu atât cred că are mai puțini nitrați, dar nu e o regulă. Uneori cumpărăm și la ghici”, a spus un bărbat.

Totodată, sunt persoane care evită complet pepenii verzi.

„Nu mâncăm deloc. Soțul are probleme de sănătate și nu vreau să risc”, a explicat o femeie.

Moldovenii spun că au moștenit de la părinți și bunici metode prin care pot deosebi pepenii copți și dulci de cei tratați sau necopți. „Pata galbenă mare, coaja arsă de soare – așa se cunoaște că e bun”, a subliniat un bărbat.

Vânzătorii îi asigură pe cumpărători că produsele sunt autohtone și sigure.

„Sunt din Comrat, am toate actele. Sunt sigură în ele, dau și copiilor mei”, a spus o comerciantă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dă asigurări că toate fructele comercializate în locuri autorizate sunt testate înainte de a fi puse în vânzare – fie în câmp, pentru cele autohtone, fie la vamă, pentru cele importate. Produsele care depășesc limitele admise de substanțe chimice sunt retrase de pe piață.

„Recomandăm consumatorilor să achiziționeze produse doar din locuri autorizate și să ceară acte de proveniență. Astfel se pot asigura că fructele respectă normele de siguranță”, a declarat Mariana Gratii, șefă de Direcție în cadrul ANSA.

Totuși, specialiștii avertizează că pepenii verzi pot deveni periculoși și dacă sunt păstrați în condiții necorespunzătoare. Expunerea îndelungată la soare poate favoriza apariția bacteriilor, iar consumul unor astfel de fructe poate provoca intoxicații alimentare, cu simptome precum dureri abdominale, diaree sau febră.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării