Primele ovine și caprine din Republica Moldova cu pașapoarte digitale
În Moldova, digitalizarea fermelor de ovine și caprine prinde contur prin utilizarea crotaliilor electronice, parte a unui efort de creștere a trasabilității animalelor — un element esențial pentru accesarea piețelor europene și protejarea consumatorilor.

Fermierii Constantin Roșca și Lilian Racicovschi, membri ai clusterului „Ovi-caprin Cimișlia-Basarabeasca”, au fost primii din domeniu care au implementat sistemul digital UNIFORM-Agri, care permite monitorizarea detaliată a fiecărui animal, de la naștere până la sacrificare, transmite Știri.md cu referire la jurnalist.md.
Crotaliile electronice, importate din Olanda, facilitează colectarea de date esențiale despre originea, sănătatea și productivitatea animalelor, oferind o evidență clară și sigură, comparativ cu metodele tradiționale pe hârtie.
În UE, trasabilitatea este o cerință de bază, esențială pentru prevenirea bolilor și pentru etichetarea corectă a produselor de origine animală.
„Ca și consumatori, este important să avem încredere că, atunci când apar dubii legate de calitatea unui produs, este absolut firesc să cerem mai multe informații despre originea acestuia. Ciparea animalelor reprezintă o verigă esențială în acest lanț și vine la pachet cu asumarea responsabilității de către producător, procesator, agențiile de verificare a calității și, nu în ultimul rând, consumatorul”, spune Oleg Mașner, expert în zootehnie, consultant PNUD.
Pe lângă beneficiile directe privind eficiența și sănătatea animalelor, fermierii din Moldova vor putea beneficia în viitorul apropiat și de subvenții adiționale pentru implementarea noilor tehnologii, digitalizarea fermelor devenind astfel nu doar o necesitate pentru alinierea la standardele europene, ci și o oportunitate de dezvoltare sustenabilă și competitivă pentru agricultura moldovenească.
„În viitorul apropiat, ne propunem să modificăm legea pentru a include și crotalii cu cipuri sau cipurile subcutanate ca metodă oficială de identificare. Atât crotaliile cu cipuri, cipurile subcutanate, cât și dispozitivele de citire sunt subvenționate”, explică Valentin Roșca, șef al Direcţiei politici în sectorul zootehnic, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.