Primăvara și alergiile: Cum ne protejăm, potrivit unui medic
Pe lângă vremea frumoasă și natura înfloritoare, primăvara vine cu un „bagaj” mai puțin plăcut pentru tot mai mulți oameni: alergiile sezoniere. Strănutul, nasul înfundat, lăcrimarea ochilor sau iritații ale pielii, afectează o parte semnificativă din populație. Medicul alergolog-imunolog Daniela Cornea a explicat ce declanșează aceste reacții și cum pot fi ele prevenite și tratate corect.

„Tot mai mulți pacienți acuză simptome alergice în această perioadă – de la simple iritații oculare și strănuturi, până la episoade de astm sezonier,” explică dr. Cornea, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Principalii vinovați? Polenul provenit din arbori precum plopul, mesteacănul, teiul sau salcâmul, dar și ierburile și gazonul.
Mulți pacienți confundă alergiile cu virozele, însă diferența-cheie este lipsa febrei și secrețiile nazale clare, spre deosebire de cele închise la culoare, specifice infecțiilor.
„Alergia la polen se agravează în aer liber și se ameliorează în casă” mai spune medicul.
Tratamentul simptomatic include antihistaminice, picături nazale și oculare, dar acestea trebuie administrate corect și sub supraveghere medicală.
Tratamentul specific, cunoscut popular drept „vaccin pentru alergii”, se administrează doar în afara sezonului și durează între 3 și 5 ani. „Este singura metodă care reduce reacția exagerată a organismului la polen,” spune dr. Cornea.
Printre măsurile de prevenire recomandate de medic se numără:
- Evitarea ieșirilor în natură dimineața, când concentrația de polen e mai mare.
- Purtarea ochelarilor de soare și a măștilor speciale.
- Spălarea frecventă a nasului și a ochilor cu apă sau soluții saline.
- Îndepărtarea hainelor și încălțămintei imediat după revenirea acasă.