Primăvara a venit pe meleagurile țării: Au înflorit primii ghiocei
Primii ghiocei apăruți în grădinile moldovenilor „ne șoptesc” că primăvara este aproape și în curând soarele din martie ne va mângâia atât obrăjorii, cât și sufletul.
Simbolul acestui anotimp a fost surprins de către moldoveni, iar plăpândele flori au devenit rapid „vedete” pe internet, transmite Știri.md cu referire la Zugo.
Mai jos găsiți câteva dintre cele mai frumoase imagini plasate de moldoveni pe rețelele de socializare.
Ghiocelul, floarea ce vesteşte primăvara, este originar din Europa şi Asia, răsărind din pământul înzăpezit când iarna se lasă gonită departe. Numele său ştiinţific este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”, informează alba24.ro.
Ghioceii răsar de multe ori înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. Este vestitorul primăverii pentru unii, iar pentru cei care cred în superstiții prevestește moartea.
ATENȚIE! Bulbii lui sunt otrăvitori atât pentru animale, cât și pentru oameni.
1. Legenda spune că este prima floare de pe Pământ
Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, fiecare creaţie a Sa a beneficiat de culoare. Deoarece zăpada este pretutindeni, a lăsat-o să-şi caute singură culoarea. Prima dată s-a rugat de iarbă să-i dea din verdele ei frumos, însă a fost refuzată.
Apoi a luat la rând toate florile pământului, cerând un strop de culoare, de la trandafirul roşu, de la viorea, râvnind chiar la galbenul florii-soarelui, dar niciuna nu a vrut.
Tristă şi amărâtă, zăpada şi-a povestit necazul ghiocelului. Înduioşat de soarta zăpezii, acesta i-a spus că va împărţi bucuros cu ea albul său dacă va dori.
Omătul a primit cu bucurie darul ghiocelului. De atunci, zăpada poartă veşmântul alb şi, drept recunoştinţă, îl lasă să-şi facă apariţia primăvara din mantia sa friguroasă.
2. Animalele sălbatice stau departe de el
Minunatele plante primăvăratice au câte două sau trei frunze lungi şi subţiri de culoare verde, iar florile albe ce apar din bulb emană o mireasmă de prospeţime.
Când albul iernii (zăpada) este înlocuit cu albul primăverii (ghiocelul) simţim parcă bucuria reînvierii naturii, chiar dacă până la apariţia celorlalte plante mai trece o perioadă.
Ghioceii răsar de multe ori înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute, lucru inexplicabil chiar şi pentru oamenii de ştiinţă. Interesant de menţionat este şi faptul că animalele sălbatice evită să transforme ghiocelul în hrana lor.
3. Ghiocelul simbolizează speranța
Despre ghiocel se spune că simbolizează speranța, prietenia, inocența, puritatea, alinarea și smerenia și multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe.
4. Ghioceii pot trata Alzheimerul
Cercetările asupra ghiocelului arată că această floare măruntă poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține.
Este vorba despre galantamina, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ.
5. Bulbii de ghiocei sunt otrăvitori
Deși au un aspect fragil, ghioceii știu să se apere foarte bine. Bulbii lor sunt otrăvitori, motiv pentru care niciun rozător nu se încumetă să-i mănânce.
Dacă o persoană este curioasă să guste din bulbul de ghiocel, riscă să se intoxice, deoarece substanțele pe care le conține sunt otrăvitoare și pentru om.
6. Există peste o sută de specii
Clopoţeii primăverii pot fi plantaţi şi în grădina sau în ghiveciul dumneavoastră. Bulbii trebuie să fie sădiţi la zece centimetri adâncime, la sfârşitul verii, în pământ fertilizat.
Evitaţi locurile umbrite, iar atunci când doriţi să-i mutaţi aşteptaţi până ce florile se ofilesc, după care îi puteţi scoate din pământ. În viziunea necunoscătorilor, toţi ghioceii sunt la fel.
Totuşi, există mai mult de 100 de specii şi de varietăţi, deosebindu-se fiecare prin textură şi culoare (diverse combinaţii între verde şi alb).
De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele ușor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele „decorate” cu dungi verzi.
7. Ghiocelul prevestește moartea
În anumite țări, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel puțin nu pentru cei care cred în superstiții.
Aceste persoane asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel.
8. Ghiocelul l-a făcut imun pe Ulise
Istoria ghiocelului este veche de câteva milenii. Dovada stă celebrul poem al lui Homer, „Odiseea”, în care zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otrăvurile vrăjitoarei Circe.
Deoarece ghiocelul îşi face apariţia în păduri, trebuie să-l plantaţi într-un sol ce reproduce condiţiile naturale din mediul lor. Când pregătiţi pământul din vasul în care îl puneţi, adăugaţi multă materie organică şi humus.
Este recomandat ca bulbul să fie plantat cu frunze, pentru a se prinde în ghiveci.
În perioadele de alternare a temperaturilor, ghioceii pot suferi de atacul multor boli. Petele maronii, praful gri asemănător mucegaiului sunt semne ale apariţiei unor infecţii.
Cei mai nocivi inamici sunt viermele de bulb (larvele fac tunele prin bulb) şi molia (atacă bulbul din pământ).
Bolile pot fi prevenite prin greblarea solului toamna, imediat ce foliajul se usucă, după care se aplică un insecticid general.
Foto: Maxim Melinti, Dia Sarandan, Vitalie Călugăreanu, igorartmd, Igor Zaporojan