Primăriile vor fi obligate să asigure colectarea separată a deșeurilor
Autoritățile locale vor fi obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor. Legea relevantă a fost adoptată de Parlament joi, 3 iulie, în a doua lectură.

Documentul stabilește un cadru juridic și instituțional unificat pentru crearea, organizarea, gestionarea, finanțarea și controlul activității serviciului de utilități publice specializat, inclusiv gestionarea și operarea infrastructurii relevante, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.
Acesta reglementează atribuțiile și responsabilitățile autorităților care vor gestiona serviciul public de salubrizare în zonele populate. Astfel, administrațiile locale vor putea lua decizii privind crearea, organizarea, coordonarea și operarea serviciului de salubrizare la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. De asemenea, acestea vor putea delega atribuții pentru furnizarea serviciilor de salubrizare sau gestionarea lor directă.
Modificările vor obliga autoritățile locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor în cinci domenii: hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, deșeuri biologice și deșeuri mixte. Autoritățile locale sau operatorul vor instala puncte de colectare cu containere de diferite culori pentru fiecare tip de deșeu sau vor pune la dispoziția locuitorilor saci pentru colectare. Deșeurile biologice, cum ar fi frunzele sau crengile, vor fi colectate separat și duse la o stație de compostare.
Cetățenii vor fi obligați să își colecteze deșeurile separat, să nu pună în containere deșeuri periculoase, toxice, explozive, deșeuri de origine animală, deșeuri de construcții, deșeuri din spații verzi etc.
În prezent, 313 localități utilizează serviciile serviciului sanitar, cu o acoperire de 75% în zonele urbane și 15% în zonele rurale.