Primăria Durlești: Mansarda distrusă de incendiu a fost construită fără autorizație
Mansarda blocului de apartamente din Durlești, mistuită de flăcări săptămâna trecută, a fost construită ilegal. Concluzia aparține Comisiei create în cadrul Primăriei orașului, care a constatat că dezvoltatorul a primit autorizație de construcție a blocului fără mansardă. Mai mult, această construcție nu figurează nici în Cadastrul bunurilor imobile.

Primarul orașului Durlești a declarat pentru Moldova 1 că dezvoltatorul a inițiat procedura de obținere a actelor permisive încă în anul 2014 și că, la aprobarea planului urbanistic, această mansardă nu figura în niciun proiect, transmite Știri.md.
„Mansarda a fost construită neautorizat, samavolnic. Ancheta o să stabilească. Toată epopeea începe în 2014. În 2015, de către Consiliu a fost aprobat un plan urbanistic în detaliu. În baza acestui plan a pornit construcția acestui bloc”, menționează primarul orașul Durlești, Eleonora Șaran.
„Sunt mai multe variante: ori dezvoltatorul le-a construit sau oamenii de la ultimul etaj le-au făcut singuri, pentru că în imagini s-a văzut că de la ultimul etaj sunt făcute scări direct din apartamentele oamenilor. Acel acoperiș urma să fie nu din materialul pe care l-am văzut, dar din țiglă metalică, așa este după proiect”, afirmă Liubovi Popa, consultant juridic la Primăria Durlești.
Cazul este investigat și de către Poliție și ofițerii anticorupție.
„Pe faptul incendiului izbucnit într-o clădire din orașul Durlești, de către Inspectoratul de Poliție Buiucani al DP Chișinău a fost înregistrat un proces penal. A fost pornită urmărirea penală în baza art. 296 din Codul penal pe faptul încălcării cu rea-voință a regulilor de protecție contra incendiilor. La fel, un proces penal înregistrat pe caz se află în gestiunea Centrului Național Anticorupție”, a declarat pentru Moldova 1 purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.
Până organele de anchetă stabilesc toate circumstanțele cazului, oamenii care au rămas fără acoperiș deasupra capului sunt cazați în cămine. Unul dintre ei este și Vitalie Punga, apartamentul căruia nu mai este locuibil.
„Vineri veneam de la serviciu, nu țin minte ora. Când am ajuns la Durlești, m-a sunat un cunoscut și mi-a spus că arde ceva. M-a întrebat dacă nu arde la noi. M-am dus în dos să văd dacă nu arde și apartamentul în jos. Ardeau mansarda și etajul nouă”, povestește bărbatul.
Vitalie a dormit două nopți la verișoara lui, după care a fost cazat într-o cameră din căminul Universității de Medicină.
„Iată avem aici un dulap, pentru a pune haine, eu nu prea am haine dar îmi pun lucrurile, o măsuță, alt dulap, un scăunel, patul.”
Însă camera din cămin este o soluție temporară, iar pe termen lung, locatarii nu știu ce se va întâmpla.
„Am telefonat și aseară m-am cazat aici. De condiții nu zic nimic, condițiile sunt bune. Adică nu e apartament, dar față de cum erau înainte căminele, ăsta e minunat acum. - Cât o să stați aici? - Nu știu, ni s-a zis că două săptămâni, pe urmă o să vedem. - Și ce o să faceți după două săptămâni? - Nu știu, vom vedea ce hotărâre se va lua.”
Amintim că incendiul a izbucnit vineri seara la o mansardă de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești și a fost lichidat sâmbătă dimineața, în jurul orei 04:00. Flăcările au distrus în jur de 1.500 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar 15 apartamente cu două niveluri de la mansardă au fost grav afectate. Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.