main logo
1172

Primăria Chişinău, dependentă de transferurile de la bugetul de stat

Cu o întârzere mai mare de jumătate de an, primăria municipiului Chișinău a publicat proiectul Bugetului municipal pentru anul 2025, care urmează să fie pus în discuţie în şedinţa Consiliului Municipal Chişinău (CMC) din 15 mai. Mai mult. Bugetul ar urma să fie aprobat în regim de urgenţă în prima şi a doua lectură.

Primăria Chişinău, dependentă de transferurile de la bugetul de statImagine simbol

Documentul analizat de Mold-street.com, nu surprinde prin nimic şi respectiv nu este clar de ce a fost nevoie de un an pentru a fi elaborat şi prezentat spre aprobare, transmite Știri.md.

Proiectul prevede venituri de circa 8,8 miliarde lei şi cheltuieli de circa 9,43 miliarde de lei, respectiv deficitul va constitui aproximativ 630 milioane lei. Comparativ cu prevederile aprobate pe anul 2024, veniturile globale ale bugetului pentru anul 2025 s-au majorat cu circa 1,08 miliarde lei sau cu 14% faţă de nivelul din 2024.

Principala sursă de venit – transferurile de la bugetul central

Principala sursă de venit a bugetului municipal vor fi transferurilor de la bugetul de stat, care vor constitui în 2025 circa 4,6 miliarde lei, sau 52,4% din toate veniturile planificate.

Potrivit documentului se aşteaptă că veniturile proprii ale Capitalei vor constitui 1,11 miliarde lei (o cotă de 12,7% din total).

Aceste venituri proprii vor proveni în special din impozitele pe proprietate, impozitul pe bunurile imobiliare, achitat de către persoanele fizice şi impozitul pe bunurile imobiliare achitat de către persoanele juridice și fizice înregistrate în calitate de întreprinzător.

Defalcările de la impozitele şi taxele de stat sunt estimate la 2,87 miliarde lei (o pondere de 32,6%), iar din încasările de la prestarea serviciilor cu plată – 111,2 milioane lei (o pondere de 1,3%), iar aproape 50 milioane lei vor fi granturi.

Cheltuieli și deficit finanțat din credite

Cheltuielile bugetului municipal Chişinău pe anul 2025 se estimează în sumă totală de 9,43 miliarde lei, cu o creştere de 1,06 miliarde lei, sau cu 12,7 la sută, față de anul trecut.

Ponderea majoră în totalul cheltuielilor propuse ale bugetului municipal o deţin cheltuielile de ordin social – 60,1%, sau 5,67 miliarde lei (grupele principale de cheltuieli: învățământul, cultura, ocrotirea sănătăţii, protecția socială), cu o creştere cu 11,4 la sută față de indicii aprobaţi pe anul 2024.

În consecință deficitul bugetului municipal Chişinău pentru 2025 este estimat la 630 milioane lei, care ar urma să fie finanțat în special din împrumuturi interne şi împrumuturile prin emisiunea de valori mobiliare locale - 800 milioane lei. Din surse externe ar urma să intre împrumuturi de 97,4 milioane lei, pentru proiectele finanțate din surse externe.

Este prevăzută și rambursarea a circa 405 milioane lei, împrumuturi, inclusiv împrumuturi externe - 184,09 milioane lei şi împrumuturi interne de 193,58 milioane lei.

Precizăm că, în condițiile în care nu a fost aprobat bugetul municpal în termenul legal, Primăria a adoptat pe 2 ianuarie 2025 un buget provizoriu prin dispoziția primarului general. Acest buget stabilește venituri de 8,17 miliarde de lei și cheltuieli de 8,75 miliarde de lei, cu un deficit de 580 de milioane de lei.

Nu este prima dată când Chișinăul rămâne fără buget aprobat. Anul trecut, bugetul municipal a fost votat abia pe 1 august 2024, deși trebuia să fie aprobat în decembrie 2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării