main logo
875

Primăria a anulat şi autorizaţia de desfiinţare a cinematografului Gaudeamus

Viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziţie prin care sistează valabilitatea autorizaţiei de desfiinţare a cinematografului Gaudeamus, emisă tot de el pe 23 martie 2018.

Autorizaţia de desfiinţare a cinematografului Gaudeamus, anulată

Funcţionarul nu a indicat motivele unei astfel de decizii, care ar putea fi de altfel contestată de proprietarii imobilului, care a fost demolat deja în mare parte. Trei zile în urmă viceprimarul a mai emis o altă dispoziţie prin care a decis sistarea lucrărilor de desființare a construcției, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Lucrările de demolare a cinematografului au început la câteva zile după alegerea noului primar general al municipiului Chişinău, Andrei Năstase. Acoperișul deja a fost dat jos şi în câteva zile clădirea ar fi dispărut în totalitate. 

Primarul nou ales al capitalei, Andrei Năstase, a cerut viceprimarului, Nistor Grozavu, să vină cu explicații publice în legătură cu acest caz.

Totodată a solicitat printr-un denunț adresat Procuraturii municipiului Chișinău, Inspecției de Stat în Construcții și Primăriei Chișinău stoparea imediată a lucrărilor de demolare a clădirii, care s-ar derula cu încălcări.

De notat că pe 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R" (rezidenţială).

Cine sunt proprietarii

Terenul de 0,25 hectare din str. Vasile Alecsandri 4 și clădirea fostului cinematograf Gaudeamus sunt proprietatea societăţii pe acţiuni de tip închis Cristivlad, fondată la începutul lunii septembrie 2004. Terenul aferent clădirii a fost cumpărat abia în septembrie 2010.

Potrivit Ziarului Naţional, un raport al Curtii de Conturi realizat în mai 2006, preciza că societatea pe acțiuni Cristivlad a fost constituită cu încălcări de către Ministerul Culturii. Statul deținea atunci 52% din acțiuni în cadrul companiei, iar asociat minoritar cu 48% era societatea pe acţiuni Crisan Hamb.

În toamna anului 2008, statul deja deţinea doar 29,3% din capitalul Cristivlad pe care le-a vândut contra sumei de două milioane de lei. Despre companie se ştie doar că are ca administrator pe Lidia Troianovscaia.

Potrivit schiței de proiect, realizată de beneficiarul acestuia, Cristivlad, și investitorul Inamstro SRL, urmează a fi ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje, dintre care două subterane.

Inamstro SRL este înregistrată în satul Gordineşti din raionul Rezina, este deţinută de Vitalie Verejan (35%), Veronica Verejan (35%) şi Nicolae Ionichie (30%) şi realizează mai multe proiecte imobiliare în Chişinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării