Prima generație de animatori și game designeri ai Universității Ion Creangă: E ceva nou
Facultatea de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” se poate mândri cu prima generație de absolvenți ai Profesiilor Viitorului. Astăzi, studenții de la specializările Animaţie şi Game Design şi-au prezentat lucrările de absolvire, la care au muncit luni bune. Majoritatea tinerilor au mărturisit că doresc să îşi facă o carieră în Republica Moldova.

Cei 26 de absolvenţi au lucrat în echipe pentru a pregăti un scurtmetraj sau un joc video, toate cu un mesaj şi o tematică bine gândite, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Lucrarea mea constă într-un film de animaţie, un scurtmetraj, aproximativ 5 minute şi este animaţie tradiţională, cadru cu cadru, unde fiecare desen este desenat manual. Este o poveste intrigantă, puţină dramă, puţin mister. Desigur, eu o să continui pe planul de animaţie. Mie foarte tare îmi place acest domeniu şi, cu toate că el este în dezvoltare, în Republica Moldova oricum sunt nişte posibilităţi”, spune Adelina Efros, absolventă.
„A fost ceva nou şi pentru noi ca studenţi şi pentru universitate. În special că zona de Game Development este extrem de tânără, mai ales la noi în Moldova. Am avut foarte multe încercări noi şi neaşteptate. Planurile mele sunt să dau la masterat ori la animaţie la noi la universitate, ori în Timişoara la Game Design şi plus la asta eu lucrez freelance”, zice Cătălin Plăcintă, absolvent.
Companiile de creaţie din Republica Moldova au generat venituri de 174 de milioane de dolari, în 2021. Un semn bun pentru absolvenţii care sunt în căutarea unui loc de muncă.
„A fost o provocare pentru noi lansarea acestui nou program în Republica Moldova, dar am avut noroc de susţinerea administraţiei şi programului Proiectele Viitorului. Sunt invitaţi specialişti şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Ei sunt gata să le ofere locuri de muncă, dar şi universitatea este deschisă pentru a le oferi ore la programul de Animaţie pentru a continua dezvoltarea acestui program”, menționează Ana Simac, decan, Facultatea Arte Vizuale şi Design, UPSC.
„Noi vorbim despre două filme de animaţie, unul în 2D, lucrat cu mânuţa şi 3D cu foarte multe ore de muncă, doar pe ecran. Şi avem jocuri, cu multă programare, lucru artistic, de gândire. Studenţii se descurcă foarte bine. Noi, profesorii, îi punem să gândească pe patru fronturi diferite şi în acelaşi timp să dea rezultate”, explică Oleg Condrea, profesor Animaţie şi Game Design UPSC.
În acest an au absolvit programul de studii Profesiile Viitorului 190 de tineri. Proiectul a fost lansat în 2022 la iniţiativa Asociaţiei Companiilor de Creaţie COR.