main logo
1031

Prima Casă Plus: 1.700 de locuințe, cumpărate în mai puțin de un an

Aproximativ 1.700 de locuințe au fost procurate prin intermediul programului „Prima Casă Plus” de la începutul lansării, anul trecut, iar numărul beneficiarilor a depășit deja estimările inițiale. Majoritatea acestora sunt situate în mediul urban, dar se înregistrează o creștere semnificativă a achizițiilor și în raioane.

Prima Casă Plus: 1.700 de locuințe, cumpărate în mai puțin de un anImagine simbol

Potrivit reprezentanților Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatul, acest fapt evidențiază o stabilitate economică și o extindere a pieței imobiliare în afara municipiului Chișinău, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„Programul „Prima Casă Plus”, lansat anul trecut pentru a sprijini familiile și tinerii din Republica Moldova să-și achiziționeze o locuință, înregistrează un interes tot mai mare”, a declarat șefa secției Evaluarea Conformității Garanțiilor Prima Casă de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Olga Chirtoacă.

Olga Chirtoacă a subliniat că programul permite finanțarea de până la 2,5 milioane de lei fără contribuție proprie, iar sumele garantate beneficiarilor depășesc 1,24 de miliarde de lei. Recent, legislația a fost actualizată pentru a include și persoanele din diasporă care înregistrează venituri oficiale în Republica Moldova.

„Până acum, prin program s-au procurat 1.692 de locuințe, dintre care 1.422 sunt apartamente, iar 270 – case de locuit. Majoritatea imobilelor accesate sunt în sectorul urban: 1.482 în mediul urban și 208 în mediul rural. Conform statisticilor, în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a numărului de locuințe achiziționate în raioanele Republicii Moldova, ceea ce este îmbucurător. Dacă anterior accentul era pus pe municipiul Chișinău, acum toate raioanele au devenit active. Acest lucru indică faptul că există forță de muncă, stabilitate și pot fi dezvoltate și alte sectoare”, mai spune reprezentatul ODA.

Olga Chirtoacă a menționat că Programul „Prima Casă Plus” rămâne un simbol al sprijinului oferit familiilor de către Guvern și că acesta va avea continuitate.

O beneficiară a programului din Chișinău, Oxana Papuc susține că prețurile mari la chirie au fost motivul principal pentru care a optat să își cumpere o locuință prin programul„Prima Casă Plus”.

„Finanțarea acoperă 100% din proiect, ceea ce a fost cel mai mare avantaj și motivul principal pentru care am ales acest program. Din documentele prezentate, a fost necesar contractul de muncă și documentul de la ASP care atestă că nu dețin o locuință mai mare de 50 m2, condiție esențială pentru eligibilitate. Cu cât obții creditul mai repede, cu atât e mai bine, deoarece devii proprietară a imobilului. Este foarte comod faptul că acest credit ipotecar nu necesită avans sau aport propriu, iar programul este foarte accesibil. Nu știu dacă a existat sau va mai exista o facilitate similară”, a spus femeia.

Programul guvernamental „Prima Casă Plus” a fost lansat după ce un program lansat anterior, „Prima Casă”, a înregistrat o scădere a creditării și un interes redus, din cauza înăspririi politicii monetare care a dus la scumpirea creditelor și, implicit, la majorarea prețurilor la apartamente în perioada 2022-2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării