main logo
2155

Prețul la ceapă a crescut în doar câteva săptămâni. Ce spun producătorii

În timp ce unii agricultori susțin că au rămas în această lună cu sute de tone de ceapă nevândute, care riscă să se altereze, alții spun că au reușit să vândă producția datorită contractelor încheiate cu rețelele de magazine. Potrivit producătorilor, recolta de ceapă de anul trecut poate fi păstrată în depozite până la sfârșitul lunii aprilie, după care aceasta începe să încolțească.

Prețul la ceapă a crescut în doar câteva săptămâni. Ce spun producătoriiColaj: Știri.md

Din cauza condițiilor de păstrare și a costurilor mari, în doar câteva săptămâni, prețul la ceapă în piețe și magazine a crescut cu doi lei, ajungând la peste opt lei pentru un kilogram, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Nicolae Gherasim, un producător de ceapă din raionul Telenești, a ajuns pe larg mediatizat, după ce s-a plâns că nu-și poate vinde recolta, chiar dacă propune un preț de trei ori mai mic decât cel din piață. Producătorul crede că a ajuns în această situație pentru că rafturile magazinelor ar fi pline cu ceapă importată.

„S-au recoltat peste 200 de tone anul trecut, însă nu reușeau să realizeze din cauza importurilor. Din cauza importurilor, din cauza liberalizării pieței, cu scoaterea regulilor, cu acel 50% din produsul autohton pe piața noastră.”

Nicolae Gherasim a recoltat anul trecut peste 200 de tone de ceapă. Iar situația pe care o descrie nu este confirmată de alți producători cu care am reușit să discutăm. Printre ei se numără și Victoria Cazacu din raionul Florești, care a recoltat anul trecut 2.000 de tone de ceapă, dintre care aproape 300 le-a exportat. Producătoarea spune că a reușit în mare parte să-și valorifice marfa datorită contractelor încheiate cu supermarketuri, la un preț de peste 4 lei pentru un kilogram, de cel puțin două ori mai mic decât cel afișat pe rafturi.

„Am avut și noi, anul acesta, pierderi la ceapă, dar știți cum e – așa au fost condițiile climaterice în 2024. Adică noi nu învinuim pe nimeni. Noi avem contracte cu mai multe rețele. Sincer să vă spun, acum este un preț bun la ceapă. Dar noi ne-am străduit să o valorificăm până acum, pentru că nu avem capacitatea să păstrăm o cantitate atât de mare. Ne străduim întotdeauna să o vindem toamna, cel târziu până în martie. Recolta din 2024 am vândut-o, sincer, în funcție de calitate. Am avut ceapă pe care am dat-o cu 3 lei, cu 4,50 și chiar cu 5 lei.Am exportat și ceapă. Acum e greu să spun exact cât, dar undeva în jur de 300 de tone anul acesta, deși în 2022 am exportat mai mult. În 2024 am exportat în Bulgaria și în România.”

Ceapa recoltată toamna se poate păstra până în februarie sau martie, însă doar în condiții speciale, precizează un alt producător, Vladislav Glodeanu, din Ungheni. Potrivit lui, ceapa trebuie să respecte anumite standarde de calitate pentru a ajunge pe rafturile marilor rețele comerciale.

„Ceapa o poți păstra mai mult, dar depinde de condițiile de păstrare. Dacă ai un frigider special, acolo trebuie să fie umiditate și temperatură scăzută. Fiecare produs are condițiile lui de păstrare. Dacă o recoltezi toamna, o poți ține până prin februarie-martie, așa e maximul. Prețul acum s-a ridicat la 8 lei acum, dar până acum n-a fost așa. Era cam 5 sau 6 lei. Noi am vândut-o cu 4 lei, 4,50, uneori 5 lei. Apoi, intermediarii o vindeau cu 6 lei, din cauză că mulți nu au putut păstra marfa cum trebuie — s-a aruncat, a încolțit. Probabil nu aveau condițiile necesare, nici aspectul și nici calitatea cerută pentru magazine. Sunt niște condiții stricte. Nu poți vinde tot.”

La Piața Centrală, în doar o săptămână, prețul cepei moldovenești s-a majorat cu doi lei. Cea mai ieftină poate fi cumpărată la 8 lei, iar prețul ajunge și la 15-20 de lei, în funcție de sort. Vânzătorii afirmă că aceste scumpiri sunt generate de cheltuielile mari de păstrare.

„Noi cumpărăm ceapa de la producătorul local. Este ceapă de câmp păstrată în depozit de anul trecut. Doar că ceapa noastră se termină, va apărea degrabă asta nouă din sere.”

„S-a scumpit de o săptămână. Ceapa e păstrată în frigider, lumina e mai scumpă, de asta și s-a majorat prețurile”, susțin vânzătorii.

Și în magazine ceapa de pe rafturi este în mare parte din Moldova, iar prețul minim e de peste 8 lei.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține, într-o reacție pentru Radio Moldova, că lipsa unei planificări adecvate a vânzării și absența contractelor timpurii cu unitățile comerciale sunt principalele motive pentru care unii producători agricoli nu-și valorifică eficient marfa. În plus, pentru a vinde către unități comerciale, producătorii trebuie să respecte cerințe stricte, cum ar fi calibrarea uniformă a bulbilor, ambalarea în saci de maximum 10 kg și asigurarea că ceapa este complet uscată. Ministerul promovează constant cooperarea prin crearea grupurilor de producători sau a cooperativelor.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2024, fermierii au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, depășind cu cel puțin 5.000 de tone consumul anual național. Exporturile de ceapă au atins 7.000 de tone, în timp ce importurile au fost de doar 4.000 de tone.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării