Pretestarea la matematică: 60% din elevii de gimnaziu au luat note sub 4
Aproape 60% dintre elevii de gimnaziu care au participat la pretestarea la matematică au obținut note sub 5. Potrivit rezultatelor, rata de promovare la clasa a VIII-a a fost de 44,8%, cu o notă medie de 3,88, iar la clasa a IX-a a fost de 37%, nota medie fiind 3,56.

Pretestările, desfășurate la 27 și 28 noiembrie 2024, au fost la două probe, la care au participat voluntar peste 18.000 de elevi din 486 de școli din 32 de raioane. La limba și literatura română au participat 14.781 de elevi, iar la matematică - 18.212. Conform raportului Agenției pentru Curriculum și Evaluare, elevii au obținut rezultate mult mai bune la limba română. La clasa a VIII-a, rata de promovare a fost de 85,1%, iar la clasa a IX-a - 95,6%, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.
La matematică, în schimb, mai mult de jumătate dintre elevi au primit note sub cea de trecere (cinci) și ar pica un eventual examen de la finalul treptei gimnaziale.
Șefa adjunctă a Direcției Educație Leova, Lucreția Coropceanu, care este și profesoară de matematică, a spus că testele au fost diferite față de cele din anii precedenți și au pus accentul pe logică, la fel ca la testarea PISA (Programme for International Student Assessment).
„Rezultatele pretestării reflectă, în mare măsură, situația reală. S-ar părea că exercițiile nu sunt atât de complicate, dar elevul trebuie să înțeleagă exact ce are de făcut, în special la itemii de aplicare. Problemele sunt legate între ele. Dacă greșește la un punct, poate pierde întreg punctajul”, spune Coropceanu.
Profesoara crede că rezultatele proaste la matematică sunt efectul studiilor de la distanță din pandemia de Covid-19, dar și a lipsei de interes pentru această disciplină.
„Noi suntem aceeași profesori care au predat și înainte. Deci, nu putem spune că problema e în profesori. În pandemie, ne conectam online și nu aveam cum să-i verificăm pe toți dacă participă efectiv la lecții. Au rămas cu lapsusuri și ne străduim acum să recuperăm și să-i ajutăm pe acești elevi să susțină examenul”, adaugă șefa adjunctă a Direcției Educație Leova.
Îngrijorați de rezultate, șefii direcției au organizat un seminar cu profesorii de matematică din raionul Leova pentru a găsi soluții și a-i ajuta pe elevi să ia cel puțin o notă trecătoare.
Meditații la matematică pentru elevii de-a IX-a
Ministerul Educației și Cercetării recunoaște problema și a lansat, împreună cu UNICEF și Banca Mondială, campania „Matematica de la egal la egal”. Peste 600 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a vor deveni mentori pentru colegii lor de gimnaziu, ajutându-i să se pregătească pentru examenele de absolvire la matematică.
De asemenea, aproximativ 600 de profesori au fost instruiți să susțină meditații pentru elevii din clasa a IX-a. Lecțiile suplimentare vor începe în aprilie și vor avea loc în weekenduri. Profesorii vor fi remunerați cu 350-400 de lei pe oră, iar plata va veni din fondurile partenerilor externi.
Pe data de 27 februarie, Agenția pentru Curriculum și Evaluare va organiza o nouă testare la matematică pentru elevii de clasa a IX-a. După acest test, fiecare școală va identifica elevii cu rezultate slabe, care vor participa la meditații.
Anul trecut, la examenele de absolvire a gimnaziului, cei mai mulți restanțieri au fost la matematică, aproape 1.000 din 28.700 de elevi. În premieră, aceștia au avut posibilitatea de a susține examenul de două ori și de a fi admiși la școlile profesionale fără nota la matematică.