main logo
1158

Presă sub atac: Hărțuirea jurnaliștilor crește înaintea parlamentarelor

Campaniile de hărțuire a presei s-au intensificat, în special în contextul alegerilor din 2024, acestea fiind însoțite de atacuri verbale, insulte și tentative de discreditare din partea mai multor actori. Au fost frecvente atacurile coordonate și amenințările verbale, inclusiv cu moartea, în special în spațiul online.

Presă sub atac: Hărțuirea jurnaliștilor crește înaintea parlamentarelorImagine simbol

Constatările se conțin într-un memoriu emis luni de Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte opt organizații neguvernamentale de media, în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

ONG-urile de media constată că în ultimul an, 3 mai 2024 – 3 mai 2025, presa a continuat să se confrunte cu probleme grave.

În Găgăuzia, autoritățile locale au încercat să reglementeze abuziv presa online și să instituie un mecanism paralel de licențiere a presei audiovizuale, iar presa considerată incomodă de exponenții puterii din regiune a fost adesea supusă presiunilor. A fost semnalată și situația de cenzură la postul public regional Gagauziya Radio Televizionu.

Regiunea din stânga Nistrului a rămas un teritoriu nesigur pentru jurnaliști. În ultimul an, au fost raportate trei cazuri de reținere ilegală din partea forțelor separatiste de la Tiraspol și o inițiativă „legislativă” ce prevede introducerea unor amenzi pentru desfășurarea activității jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare.

Mai mulți reporteri au fost atacați și insultați de membrii unor partide și de „protestatarii” asociați lui Ilan Șor, politician condamnat pentru fraudă bancară, în prezent fugar, iar organele de asigurare a ordinii publice nu au intervenit prompt.

În vederea încurajării și protejării presei libere, organizațiile semnatare ale memoriului recomandă Guvernului și Parlamentului să sporească măsurile de protecție legală și instituțională pentru mass-media prin crearea unui mecanism cu sancțiuni clare pentru discursul instigator la ură și pentru intimidarea presei. De asemenea, să instituie mecanisme de monitorizare, raportare și reacție rapidă în cazurile de intimidare, hărțuire sau cenzură din partea autorităților.

Semnatarii memoriului sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei și Rise Moldova.

Ziua Mondială a Libertății Presei – 3 mai este proclamată de Adunarea Generală ONU în anul 1993, urmare a unei recomandări a Conferinței Generale a UNESCO din 1991 și a Declarației privind promovarea unei prese libere, independente și pluraliste, aprobată de jurnaliștii africani la Windhoek, Namibia, la 3 mai 1991.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării