Preparatul care a ucis sute de oameni în Franța se vinde liber în Moldova
Un medicament care a ucis sute de oameni se vinde liber în R. Moldova.
Este vorba despre capsulele de reducere a greutății, transmite Știri.md cu referire la Vedomosti.md.
În Franța, timp de zece ani, pacienților le-au fost prescrise Mediator - un medicament care poate fi fatal pentru sănătatea omului.
Potrivit reclamanților, acest medicament, care este deja interzis în mai multe țări, continuă să se vândă.
Menționăm că în Franța, la data de 23 septembrie anul trecut, a început un proces de judecată, care este unul dintre cele mai mari din istoria țării. Audierile vor dura până în mai 2020.
În proces, 4.981 de persoane au rolul de victime, circa 3.000 de persoane sunt reclamanți, există aproximativ 400 de avocați, 12 inculpați.
În centru anchetei se află "Servier", al doilea cel mai mare grup farmaceutic din Franța.
Printre inculpați sunt medicii și farmacologii care au lucrat la compania farmaceutică.
În fruntea procesului este pulmonologul Irene Frashon, autorul cărții "Mediator 150 mg: câte decese?".
După această carte a fost filmat un film de lung metraj, după ce medicul a suspectat legătura dintre bolile de inimă severe, care au dus la moartea pacienților, și administrarea medicamentului Mediator.
Substanța activă a acestui medicament pentru pierderea în greutate este benfluorex, care este aproape de structura medicamentului amfetamină, unul dintre cele mai puternice mijloace de a reduce apetitul.
Despre efectele negative asupra inimii ale acestui grup de medicamente s-a aflat la sfârșitul anilor ' 90, menționează cardiologul Iaroslav Аșihmin.
"Medicamentul Fenfluramine, asemănător cu Mediator, a fost scos din circuit în SUA încă din 1997, apoi, în cele mai multe țări din Europa a fost interzis și Mediatorul. Astfel, consumul acestuia în Franța, până la sfârșitul anului 2009, nu are o explicație rațională".
Mediatorul a fost primit timp de 33 de ani de aproape 5 milioane de francezi. El era prezentat drept un medicament împotriva excesului de colesterol și trigliceride, care promovează tratamentul diabetului.
Printre victime sunt femei sănătoase care doreau doar să piardă în greutate.
Mulți dintre reclamanți au convenit deja asupra compensațiilor: compania a alocat mai mult de 17 milioane de euro pentru 3.749 de persoane.
"În Rusia, pentru controlul poftei de mâncare se folosete un alt derivat de amfetamină – sibutramină", spune doctorul Аșihmin.
Potrivit lui, în țările UE înregistrarea sa a fost anulată în 2010.
Preparatele pe bază de sibutramină în Moldova sunt interzise, însă sunt vândute liber pe site-urile farmaciilor și pe rețelele de socializare.
De exemplu, capsulele pentru reducerea greutății Reduxin-15 (substanța activă – sibutramină) costă între 1.500 și 2.700 de lei.
Cu toate acestea, experții consideră că principala fraudă în spațiul post-sovietic nu este legată nici măcar de sibutramină, ci de homeopatia absolut inutilă, care este prescrisă inclusiv pentru tratamentul bolilor grave.
Sunt produse medicamente "antivirale", "imunomodulatoare", "vasculare", care nu sunt cunoscute oriunde în lume, deoarece eficacitatea lor nu este dovedită clinic.
De ce să dovedească eficacitatea "fuflomicinelor", care sunt deja vândute perfect? Multe medicamente generice care au umplut farmaciile sunt, de asemenea, de o calitate foarte proastă.