main logo
895

Preot: Trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt, ca un dormitor

„Mâncatul la morminte și ciocnitul paharelor deasupra lor sunt tradiții păgâne. Așa nu se pomenesc morții”, spune Petru Storoja, parohul Bisericii „Sântul Ierarh Nicolae”, invitat în cadrul unui podcast. Preotul atenționează că doar câteva alimente pot fi aduse și consumate în cimitir, iar pomenile nu se dau rudelor și nici celor de la care ai primit în alți ani.

Preot: Trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt, ca un dormitorPetru Storoja, parohul bisericii Sântul Ierarh Nicolae

„La cimitir se aduc câteva lucruri: cozonac mirositor, care simbolizează trupul îmbălsămat al Mântuitorului, ouă roșii, agheasmă, tămâie, busuioc și flori vii. Flori vii, accentuez, nu flori din coroane care sunt artificiale. Ce înseamnă cimitir în limba greacă? Înseamnă dormitor. Cine mănâncă în dormitor friptură sau frigărui? Nimeni. Păi să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt, ca un dormitor. Pentru că moartea este un somn lung, iar noaptea somnul este o moarte scurtă. De atâta, cimitirul seamă dormitor. Nici băutură nu se consumă”, a spus preotul, transmite Știri.md cu referire la cancan.md.

O altă meteahnă a moldovenilor este „schimbul” de pomeni. Petru Storoja spune că, pentru a face într-adevăr o faptă milostivă, pomana trebuie oferită unui nevoiaș.

„Când faci pomană la cimitir, în special caută văduve cu mulți copii, caută copilul abandonat, caută bolnavii, caută oamenii sărmani, nu căuta ghiftuiții sau cei care sunt frumoși, rumeni și îmbrăcați bine”, susține Petru Storoja. 

Preotul a venit și cu un îndemn de Blajini: „Dați să cinstim răposații cu rugăciuni și cu multă amintire de bine, nu cu mâncare, băutură! Unii consumă șapte feluri de vin și două zile dorm pe morminte”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării