main logo
761

Pregătiri pentru Blajini: Oamenii pleacă la cimitire să facă curățenie

Forfotă în cimitirele din țară. Moldovenii aduc în ordine mormintele celor decedați, astfel că de Paștele Blajinilor locurile de veci să arate îngrijit.

Pregătiri pentru Blajini: Oamenii pleacă la cimitire să facă curățeniePregătiri pentru Blajini: Oamenii vin la cimitir pentru a face curățenie

La Chișinău, în cel mai mare cimitir din țară, Sfântul Lazăr, am surprins mai mulți oameni, care lucrau de zor. Tăiau tufarii, plantau flori, dădeau cu vopsea sau ștergeau praful de pe cruci, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Unii își îngrijesc chiar și propriile morminte, pe care le-au arendat deja, preocupați să nu rămână fără un loc de veci, după moarte.

Pe teritoriul acestui cavou, care, de altfel, arată ca un mic cimitir, era curat lună. Copaci nu cresc, cruci nu sunt și asta pentru că aici nu a fost săpat vreun mormânt. Toate cele opt locuri de veci au fost închiriate, ne-a spus directorul cimitirului.

„- Nu este nimeni, locul este construit și rezervat. Un loc de rezervare costă 4.000 de lei”, Pavel Eni, directorul cimitirului „Sfântul Lazăr”.

În alte sectoare, cimitirul părea mai plin de viață. Mulți au profitat de ziua liberă și au venit să îngrijească mormintele răposaților. Oamenii spun că, de regulă, fac ordine cel puțin de două ori pe an. Tradițional, plantează flori, curăță puieții sau vopsesc crucile. De 26 de ani, acești soți fac ordine la mormântul fiicei.

„– Iată aici fiica este îngropată, facem un pic de curat. – Cum faceți curățenie? – Strângem iarbă, strângem ce este și mă rog, ne aducem aminte de copii. – La bunei, aici e fiica, mai avem acolo bunica, moșul, bătrâna, sunt vreo șase. – Și într-o zi reușiți să finisați munca? -Ne străduim să ne descurcăm până diseară, dacă nu, mai venim și mâine”.

„– Aici mama este înmormântată, noi iată am venit să împrospătăm literele, să facem ordine. Deja la Paștele Blajinilor vom veni cu ouă, cozonac, să îi pomenim”.

De mare ajutor le-au fost și instrumentele, pe care au avut grijă să le ia de-acasă.

„– Cu ce instrumente ați venit? – De obicei, o lopățică micuță, mătură, dacă trebuie var, vopsea dacă ruginește scăunelul, masa trebuie de revopsit”.

Iar această femeie plantează deja a câta oară flori, însă de fiecare dată sunt furate de pe mormânt.

„– Iată pui și la anul vii și nu-s. La băiatul meu acolo la porțiunea 180. Sora mea iubește flori și a pus trandafiri de piatră. Era plină, frumoasă aici. Anul acesta am venit în jumate nu mai sunt, se vede că au scos. – În fiecare an punem flori care nu-s din nou cumpărăm și punem”.

Însă, nu toate mormintele sunt îngrijite, așa că unele abia de se văd din iarba deasă, iar crucile sunt acoperite de rugină. De mâine, cei care vor veni la cimitir nu vor putea intra cu mașinile, accesul pentru unitățile de transport urmând să fie limitat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării