main logo
2017

Poveștile căpitanilor care activează pe feribotul de la Molovata

În fiecare dimineață, pe Bacul „Molovata” este arborat steagul Moldovei, iar la ora opt acesta pornește pe râul Nistru. La cârma vasului se află căpitanii care, zi de zi, asigură traversarea în siguranță a pasagerilor și a vehiculelor între cele două maluri ale Nistrului. Printre aceștia se numără Serghei Onu, cu o experiență de peste 37 de ani, și Eugen Logut, cel mai tânăr căpitan fluvial din Moldova, care duce mai departe o tradiție începută de bunicul său.

Poveștile căpitanilor care activează pe feribotul de la MolovataFoto: Moldova1.md

Serghei Onu este căpitan de feribot de aproximativ 40 de ani. Bărbatul spune că de la un an la altul, numărul persoanelor care optează pentru acest mijloc de transport este în descreștere. Dacă anterior erau câte 40-50 de pasageri la fiecare cursă, acum abia de se adună 10, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„A început să se construiască în 1988, de atunci și lucrez, până azi, o să fie în iunie 37 de ani. Zilnic facem șapte curse dus-întors, suficiente pentru oameni. Acum populație nu-i, oameni puțini. Înainte era vesel, erau mulți oameni, se înțelegeau, râdeau. Dar acuma observ, toți care trec sunt grăbiți, nimeni nu zâmbește nimeni nu glumește, fiecare are probleme”, a relatat bărbatul.

Vremea rea și vântul puternic sunt principalele provocări pentru un căpitan. „Dacă vântul e mai puternic de cinci metri pe secundă e foarte greu de mers. De fapt, noi nici dreptul nu îl avem să mergem după șase metri. Dacă ne prinde vântul la mijloc ce facem, trebuie cumva să ajungi la mal, să duci lumea, să duci transportul, chiar dacă este periculos, pentru noi nu e complicat, mai complicat pentru oamenii care nu cunosc”, a mai spus căpitanul.

Eugen Logut are 33 de ani și a copilărit pe malul Nistrului. Întreaga sa familie a muncit pe feribotul de la Molovata, iar tot ce știe acum a învățat de la nașul său, Serghei Onu.

Serghei Onu i-a fost mentor lui Eugen Logut, care a învățat meseria de căpitan de la el. Crescut pe malul Nistrului, Eugen, acum în vârstă de 33 de ani, duce mai departe tradiția familiei sale, care a lucrat pe feribotul de la Molovata.

„Sunt cel mai tânăr pilot din Moldova, pilot fluvial. Pasiunea vine din familie, bunelul meu îl cunosc numai din povestirile tatălui meu, el tot activa la stat, pe o luntre de vreo șapte metri și tot traversa Nistru, pe timpul acela era cu plată, erau trei copeici sovietice de persoană. (...) Lucrul nu este ușor, este o responsabilitate foarte mare, dar îmi place”, a povestit Eugen.

Deși necesită renovări pentru a corespunde standardelor europene, feribotul de la Molovata continuă să transporte anual mii de oameni peste Nistru.

„Bacul este din anii 70-80. Ele erau, de fapt, niște șlepuri marfare care transportau marfă pe râul Nistru la Dubăsari spre Râbnița și mai sus. Nu era preconizat pentru a transporta oameni. După anul 1992 am fost nevoiți să-l perfecționăm să fie și pentru pasageri. S-a modernizat, dar, totuși, tehnica este foarte uzată”, a declarat Vitalia Gațcan, administratorul Bacului Molovata.

Feribotul se află în gestiunea întreprinderii de Stat „Bacul Molovata” și este considerat un element vital al infrastructurii locale, în special pentru agenții economici din localitățile aflate sub jurisdicția Chișinăului. Astfel, pe această ambarcațiune sunt transportate produsele alimentare pentru școli și grădinițe, dar și mărfuri industriale, cum a fi materialele de construcție, care nu pot fi aduse pe cale terestră din cauza barierelor impuse de administrația de la Tiraspol. Transportul este gratuit, iar toate cheltuielile sunt suportate de bugetul de stat.

Foto: Moldova1.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării