Povestea unui tânăr care transformă lemnul în instrumente muzicale
De mai bine de șase ani, Igor Brigeac, un tânăr din satul Duruitoarea Veche, raionul Râșcani transformă cioburile de lemn în ornamente, garduri, iar mai nou și în instrumente muzicale.

O muncă migăloasă spune el, dar care îi aduce o satisfacție imensă, transmite Știri.md cu referire la TVN.md.
„La fluere, cavale, folosesc socul. Socul e cel mai bun în făcutul instrumentelor muzicale, la fluere. Că el are o rezonanță foarte plăcută. La ocarina folosesc salcâm boieresc, mai mult material. Iată ăsta e din nuc. Ăsta e material din Franța. Fiecare material are a sa rezonanță, a lui sunet, depinde tot de diametru. De exemplu, ăsta dacă e mai mare, ocarina, ea are sunetul mai gros și mai plăcut”, a spus Igor Briceag.
Dragostea pentru cioplitul în lemn a cultivat-o din fragedă copilărie. Îndeletnicirea propriu-zisă, însă, a învățat-o singur, din cărți și din propriile greșeli.
„Ceva studiezi, ceva citești într-o parte în alta, aduni informația în cap, te gândești cum vrei să faci. – Ce este cel mai complicat la instrumentele muzicale să faci? – Să îi dai sunetul, să îl acordezi ca să îl faci să cânte, asta e cel mai complicat. – De ce? – De pildă, ai luat, ai șlefuit, ai făcut lucrarea și când colo, el nu îți cântă. Și uite, că atunci începe greul, trebuie să îl acordezi”, mai spune meșterul.
Atelierul în care își prelucrează lemnul, nu este unul ales la întâmplare. Se află chiar în ograda sa și este nimic altceva decât casa strămoșilor săi, cu o istorie de peste un secol. Iar fiecare detaliu din atelier a fost creat cu migală de mâinile meșterului.
„Atelierul dat, ca atare, înainte era unul de locuit. Înainte aici trăiau bunica mea, buneii, străbuneii. După care mi-am făcut eu aici atelier. Dar pe timpuri se zice că aici era moșie, când străbunelul a decis să se însoare, a venit aici la moșie și a făcut un sarai mai în vale și pe urmă a făcut saraiul ăsta, iar eu cu vreo 7 ani în urmă am făcut atelier aici”, a povestit Igor.
Igor Briceag spune că nu a vândut până astăzi nici un instrument muzical, de obicei le oferă în dar, așa cum sunt destul de costisitoare. Principala sa sursă de venit sunt porțile și decorațiile la case, pe care le realizează la comandă. Lemnarul are totuși un vis, cel de a crea instrumente muzicale cotate pe piața internațională, iar pentru asta muncește zilnic cu dăruire.