Povestea unei femei care își crește copilul într-un penitenciar din țară
Pentru unii copii, primele zâmbete, pași și cuvinte nu se întâmplă acasă, ci după gratii. La Penitenciarul nr. 16 Pruncul, câțiva micuți își trăiesc începutul de viață alături de mamele lor aflate în detenție. Pentru ei, libertatea are alte forme, iar „acasă” înseamnă o cameră din incinta unei închisori.

Ana Grecu, o femeie în vârstă de 39 de ani, condamnată la 11 ani de închisoare pentru tentativă de omor, își crește de un an și jumătate băiețelul născut în timpul detenției. Ana a aflat că este însărcinată abia după ce a fost reținută, iar povestea sa include extrădări din Estonia în Rusia și apoi în Belarus, copilul său venind pe lume într-un penitenciar din regiunea Pskov, Federația Rusă, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Femeia povestește despre dificultățile prin care a trecut și lipsa sprijinului rudelor, cei doi copii pe care îi are în libertate fiind în grija tatălui lor. Ana își dorește să găsească o familie care să îi ofere grija fiului său până acesta va împlini trei ani, vârsta până la care are dreptul să-l crească în penitenciar.
„El încă este mic, înțelege, dar nu prea înțelege unde se află. Vreau să găsesc o familie ca el încă să nu înțeleagă că s-a născut de drumurile astea. Așa a fost să fie cred că de la Dumnezeu”, a menționat Ana.
În Penitenciarul nr. 16 Pruncul, mamele pot sta împreună cu copiii până la trei ani, iar în cazuri excepționale până la trei ani și jumătate. După această perioadă, autoritățile caută soluții alternative, prioritizând plasamentul la rude sau familii din localitatea de proveniență a copilului.
„După vârsta aceasta, suntem în căutarea unei familii, care pot să-i adăposteze până mama se eliberează, sau o familie biologică, dacă are posibilitate, fie tata copilului, fie mama deținutei trebuie să fie plasat mai mult prioritatea să dăm familie, desigur. Dar dacă nu este această posibilitate, suntem în căutarea unei familii credincioase, facem legături cu diverse primării de unde este din localitate”, a declarat ofițerul principal din cadrul Secției Reintregrare Socială a Penitenciarului nr.16 Pruncul, Natalia Cojocari.
Pe perioada detenției, mamele beneficiază de condiții adaptate și participă la programe educaționale și de pregătire pentru reintegrarea socială după eliberare.
„Sunt și activități obligatorii. De exemplu, pe linia educație avem câteva programe obligatorii pentru ele, pentru acei care abia au sosit în penitenciar, se mai ține cont de specificul infracțiunii. Și ulterior, pregătirea pentru reintegrare în societate după eliberare”, a adăugat Natalia Cojocari.
Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, în prezent în Penitenciarul nr. 16 Pruncul se află patru deținute împreună cu copiii lor, iar una dintre acestea urmează să nască.