main logo
2879

Povestea unei familii din Moldova care a crescut zece copii străini

De Ziua Internațională a Familiei, jurnaliștii aduc în atenție un alt fel de familie – cea formată prin sistemul de asistență parentală profesionistă. În Moldova, sute de copii rămași fără îngrijirea părinților biologici trăiesc în grija unor persoane care aleg să le ofere stabilitate temporară.

Povestea unei familii din Moldova care a crescut zece copii străiniFoto: tv8.md

Valentina Cozma este una dintre cele aproximativ 400 de asistente parentale profesioniste din Republica Moldova, iar împreună cu soțul, ea îngrijește copii care, din diverse motive, nu mai pot locui în familiile lor, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Am devenit asistenți parentali în 2011, după ce timp de șapte ani nu am reușit să avem propriii copii. Am văzut un spot în transportul public și ne-am interesat. A urmat o perioadă de formare, iar apoi am primit în grijă primul copil – Nichita, care avea trei ani”, povestește Valentina.

Nichita este unul dintre cei zece copii care au locuit de-a lungul anilor în casa familiei Cozma. Unii au stat câteva luni, alții – ani întregi. Unii au fost reintegrați în familiile biologice, alții au rămas în plasament.

„Pe Nichita îl avem din 2011. Încă de atunci, am simțit că va rămâne cu noi mai mult timp. Pe parcursul anilor, au mai venit alți copii, iar familia noastră a crescut”, a spus femeia.

Deși asistenții parentali trebuie să fie pregătiți pentru momentul în care copilul se întoarce în familia biologică, în practică, atașamentul este inevitabil. Nichita, care are acum 17 ani, spune că nu-și imaginează viața în altă parte.

„Tata a fost mereu un exemplu pentru mine. Am învățat multe de la el, inclusiv meseria. Facem toate lucrurile împreună și încerc să preiau de la el ce are mai bun”, afirmă adolescentul.

În această familie, copiii care vin nu sunt rude între ei, dar formează relații apropiate. Xenia, care a ajuns în familia Cozma mai recent, spune că legătura cu Nichita este una firească.

„Suntem ca niște frați. Ne înțelegem bine și pot să-i povestesc orice”, a spus Xenia.

Serviciul de asistență parentală profesionistă este gestionat de Direcția Generală pentru Protecția Copilului. Condițiile de bază pentru a deveni asistent includ un cazier judiciar curat, un spațiu de locuit adecvat și dorința reală de a lucra cu copii. Nu este necesară o anumită stare civilă sau angajare în câmpul muncii.

„Oricine poate deveni asistent parental profesionist, dacă îndeplinește cerințele minime și are capacitatea emoțională de a oferi sprijin temporar unui copil aflat în dificultate”, explică Lăcrimioara Chicaroș, manager al serviciului din cadrul DGPC.

Datele Direcției arată că, la începutul anului 2024, în Moldova erau 785 de copii în grija a 393 de asistenți parentali profesioniști. Cu toate acestea, este nevoie de încă aproximativ 140 de specialiști la nivel național.

Statul oferă lunar un salariu și alocații începând cu 8.000 de lei pentru fiecare copil aflat în plasament, însă numărul celor interesați să se implice în acest tip de activitate rămâne redus.

Familia Cozma afirmă că va continua să primească copii în grijă atât timp cât vor avea putere și sănătate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării