main logo
1126

Povestea moldoveanului căruia Franţa i-a devenit ţară de adopţie

Campania "Ambasadorii Succesului" ajunge astazi la Paris, acolo unde de două decenii trăieşte basarabeanul Vitalie Vovc. A plecat acolo pentru studii de masterat, iar de atunci Franţa i-a devenit ţară de adopţie.

Povestea moldoveanului căruia Franţa i-a devenit ţară de adopţie

Nu s-a rupt sufleteşte de Republica Moldova, pentru că prin ceea ce face ca scriitor şi activist civic, se simte aproape de casă, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Moldova pe care a lăsat-o în urmă atunci, comparativ cu cea de astăzi, s-a schimbat mult la faţă, dar mai este suficient loc pentru progres.

Care sunt bunele practici pe care le-am putea importa de la francezi şi în Republica Moldova, aflăm din reportajul care urmează.

Până să ajungă în Franţa, Vitalie Vovc a făcut studii filologice la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, şi apoi în Bulgaria, la Institutul Francofoniei pentru Administraţie şi Gestiune.

La Paris, a ajuns tot pentru studii şi, de peste 20 de ani, Franţa i-a devenit o a doua casă. În Republica Moldova este cunoscut ca activist civic, editorialist, blogger şi scriitor.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Activitatea publicistică şi scriitoricească este o activitate pentru suflet, face parte din hobby.

Mi-am zis întodeauna că am o datorie, în primul rând faţă de părinţii mei, faţă de bunicii mei, faţă de toţi cei care m-au născut şi m-au crescut şi am şi o datorie ca părinte, pentru copii mei. Trebuie să las  o urmă scrisă pentru ei.”

Toate aceste activităţi le face dezinteresat material şi îl aduc mai aproape de Republica Moldova. Sunt pentru el ca un tribut adus locului în care s-a născut şi în care îi sunt rădăcinile.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Este într-un fel datoria mea pe care o întorc ţării care m-a născut, m-a crescut, studiile pe care le-am făcut.

Nu m-am rupt niciodată de acel spaţiu, chiar dacă, fizic vorbind, nu locuiesc acolo de foarte mult timp, dar revenim în fiecare an. Îmi petrec toate vacanţele de vară în Republica Moldova. Nu m-am rupt nici ca şi cetăţean. Nu a existat scrutin la care să nu particip.”

Republica Moldova pe care a lăsat-o în urmă arată diferit de cea de astăzi.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Nu ştiu dacă lumea îşi mai aduce aminte cum era în Moldova, în anii 98-99, chiar şi înainte.

Deci a fost efectiv un dezastru economic şi social. Lucrurile s-au schimbat şi s-au schimbat spre bine. Îmi aduc aminte că la Universitatea din Bălţi nu erau încălzite încăperile, erau într -15, -20 de grade.

Stăteam la ore încotoşmănaţi, unii îşi inventaseră mănuşi cărora le tăiau capetele degetelor ca să poată conspecta.”

Drumul spre progres şi civilizaţie e lung, iar lista bunelor practici pe care le-am putea importa de la europeni e destul de lungă.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Ar trebui să stăm ore şi ore să discutăm, dar aş reduce totul la onestitate, verticalitate şi muncă. Şi atunci când zic onestitate şi verticalitate, mă refer la un anumit fel de a fi. Un anumite fel de a se comporta atât la nivel profesional, cât şi în domeniul social.

Ştiţi, se vehiculează foarte mult că moldovenii sunt oameni harnici. E şi acesta un mit. În occident se munceşte mult mai mult.”

Vitalie Vovc nu vede Republica Moldova altundeva decât în spaţiul comunitar european.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Nu ştiu dacă mai există astăzi posibilitatea să afirmi că un oarecare alt spaţiu poate fi mai bun pentru Republica Moldova, decât spaţiul european. Uitaţi-vă peste tot, peste cifrele economice, peste nevelul de infrastructură socială în ţările europene, peste curbele de evoluţie, cum au evoluat ţările care au fost la un moment dat la acelaşi nivel cu noi.”

Unionist convins, Vitalie Vovc crede că Republica Moldova trebuie să redevină parte a României.

Vitalie Vovc, basarabean stabilit la Paris: „Unica posibilitate pentru Republica Moldova de a supraveţui şi noi, de a supraveţui ca popor este să ne reunim cu România şi să lichidăm de pe hartă acea aberaţie a unei înţelegeri între Hitler şi Stalin. Pentru că Republica Moldova asta este, de fapt.”

În 2017, basarabeanul Vitalie Vovc a debutat în literatură cu cartea "Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole", în care face o radiografie a Republicii Moldova.

A publicat şi versuri – în 2018 şi au fost traduse şi în limba franceză. Volumul cu titlul  - "Şi în realitate s-au întâmplat următoarele  - a fost lansat la Salonul de carte de la Paris şi a fost cea mai vândută de pe standul României. În acest an, Vitalie Vovc îşi propune să publice la Chişinău, un nou volum de poeme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării