main logo
1196

Povestea familiei din Drochia care crește legume ecologice

Soții Maria și Tudor Darii din Chetrosu, Drochia cultivă doar legume ecologice.

Povestea familiei din Drochia care crește legume ecologiceFoto: nordnews.md

Fiind ambii agronomi, s-au apucat de cultivarea legumelor încă acum 20 de ani, dar au simțit că e nevoie de o schimbare atunci, când a apărut pe lume primul lor nepot, care s-a dovedit a fi alergic la produsele de pe piață, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

Au optat pentru un mod sănătos de viață, iar în 2015 au obținut certificat pentru creșterea legumelor ecologice de la Compania „Certificat-Eco”.

,,În anul 1998, deja aveam 2 fiice studente la Universitatea de Medicină din Iași. Și mă gândeam să mă duc în Italia, dar copiii mi-au spus: «Mamă, nu ne trebuie nimic, doar pe noi acasă să ne aștepte mama și tata». Atunci am decis să cumpărăm pământ, de foame nu o să murim. Pământul îi ține și îi hrănește pe toți”, a spus Maria Darii.

În prezent, familia Darii deține 15 hectare de pământ pe care cultivă cele mai solicitate legume pe piață. Și tot lor le-a reușit să construiască un bloc frigorific, unde păstrează producția lor, dar și a altor agricultori din zonă.

,,Nici nu ne gândim la export, pentru că prin export se fac bani, dar noi nu ne punem întrebarea: «Ce mâncăm noi?» Mâncăm ceea ce rămâne, de ce să nu mâncăm și să consumăm noi ce e mai bun și mai gustos, împreună cu copiii noștri. Dacă ai surplus poate, dar, spre regret, noi surplus de produse organice nu avem”, a menționat Tudor Darii.

Fermierii nu duc lipsă de clienți. Unii vin tocmai de la Chișinău, ca să cumpere produse organice.

,,Vine câte unul și procură pentru mai mulți, așa se înțeleg ei.”

,,Vin niște băieți tinerei, dar ei permanent sună și ne roagă să pregătim de toate, apoi vin și încarcă. Noi ne bucurăm de consumatori permanenți”, spune Tudor Darii.

,,Unii vin din oraș, unii din Rîșcani, unii cu copii, care își doresc singuri să culeagă legume. Noi le permitem, pot rupe de unde doresc. Plăcerea pentru ei este atunci, când ei singuri strâng legumele, îndeosebi pentru cei mici”, zice doamna Maria.

Fermierii tratează plantele cu amoniac eco, pentru a combate dăunătorii. La fel, ei folosesc în acest scop și maceratul de ardei iute, de cozi de ceapă, de usturoi, infuzie de muștar cu oțet, care sunt și ele foarte eficiente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării