main logo
700

Povestea a doi asistenți medicali care lucrează în secția reanimare

La IMSP Institutul de Medicină Urgentă lucrează 517 asistente medicale și 86 de asistenți medicali. Doi dintre ei, un asistent medical și o asistentă medicală au decis să povestească cât de semnificativ este jobul său pentru sine și pentru cei din jur.

Povestea a doi asistenți medicali care lucrează în secția reanimareFoto: Ministerul Sănătății

Cătălin Costîliov este de doi ani asistent medical, profesie pe care o consideră onorabilă: „Noi suntem mâna dreaptă a doctorului”, transmite Știri.md.

În 2020, anul în care tot mai mult persoane au început să se infecteze, tânărul a venit să lucreze în secția Reanimare COVID-19 a Institutului de Medicină Urgentă:

„Aici m-am format că personalitate, am învățat să ajut oamenii aflați în suferință. Aici mă simt cu adevărat util. 

Primele zile alături de pacienții infectați au fost grele pentru mine… mă sufocam, dar m-am obișnuit. Dificil a fost să văd cum mor oameni… Este nevoie de multă stabilitate emoțională și rezistență fizică.

Doctorii aveau nevoie de noi, să fim de încredere, să reacționăm rapid, să fim pregătiți pentru orice. Am trăit și trăiesc până în prezent emoții de nedescris când știi că, împreună cu medicul, trebuie să salvezi viețile oamenilor și totul este contracronometru. Luptăm până la ultimele puteri. 

Atașamentul față de pacienti este inevitabil, prin urmare faptul ca pot să îi ajut și să îi fac să zâmbească este un lucru foarte prețios pentru mine”. 

Angela Dimitriu, la rândul său, lucrează în secția Reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din 1992. 

„A fost un an greu. Eu abia venită de la școala medicală, iar în secție erau aduse o mulțime de persoane grav rănite. Trebuia foarte rapid să le acordăm ajutor. De mai multe ori mă gândeam să-mi iau geanta și să plec (zâmbește), dar am înțeles că pot depăși totul. Îmi era și este dragă profesia. Totodată, nu-mi imaginez să lucrez în altă secție”. 

În 2020, în secția Reanimare au început să fie internate persoane infectate cu COVID-19. 

„Era complicat deoarece nu știam ce fel de virus este acesta. La fel, trebuia să ne obișnuim să acordăm asistență pacienților în combinezoane - patru ore, după pauză, iar patru ore echipați și tot așa.

Toți pacienții noștri doresc să fie ascultați cu răbdare și înțeleși. Noi suntem alături pentru ca ei să înțeleagă că ceea ce facem le va ameliora starea de sănătate. Cea mai mare bucurie pentru mine este să se facă bine și să fie transferați în alte secții”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării