main logo
4593

Portretul unui fugar: Plahotniuc, oligarhul reținut după șase ani

Vladimir Plahotniuc, fost politician și om de afaceri, una dintre cele mai controversate și influente figuri din istoria recentă a Republicii Moldova, a fost reținut în dimineața zilei de 22 iulie 2025 pe aeroportul din Atena, în timp ce încerca să plece spre Dubai.

Portretul unui fugar: Plahotniuc, oligarhul reținut după șase aniFoto: moldova1.md

După șase ani de la fuga sa din Republica Moldova, oligarhul este acum vizat de patru mandate de arest și mai multe dosare penale, fiind acuzat de spălare de bani, escrocherie și crearea unei organizații criminale, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

De la vârful puterii la statutul de fugar

Plahotniuc a devenit cunoscut în viața publică în 2010, ca om de afaceri prosper și deputat pe listele Partidului Democrat. A ajuns rapid în centrul puterii, fiind considerat coordonatorul din umbră al coaliției de guvernare, supranumit de presă „păpușarul”. În 2016 a preluat oficial șefia PDM, iar în 2019 a câștigat alegerile parlamentare în circumscripția sa natală, Nisporeni, cu peste 70% din voturi, după o controversată înlocuire a sistemului electoral proporțional cu cel mixt.

În iunie 2019, în urma unei coaliții neobișnuite între PSRM și Blocul ACUM, guvernarea democrată a fost înlăturată, iar Plahotniuc a părăsit țara, în aceeași zi în care a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău. La câteva săptămâni și-a anunțat demisia din funcțiile politice și a dispărut din spațiul public.

O rețea internațională și identități false

După plecare, Plahotniuc a fost localizat pe rând în SUA, Turcia, Ciprul de Nord, Franța, Elveția și Grecia. A folosit mai multe identități false: Vlad Ulinici (România), Vladislav Novak (o altă identitate moldovenească) și Vito Perez Gonzalez (Mexic), ultimul cu acte false livrate în Dubai, potrivit autorităților mexicane.

În 2022, Vladimir Plahotniuc a reapărut în spațiul public oferind un rar interviu portalului Tribuna, în care a lansat un mesaj combativ la adresa guvernării PAS și își anunța o posibilă revenire activă pe scena politică, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

În pofida mai multor acțiuni anunțate de organele de drept ale Republicii Moldova, în ultimii cinci ani, arestarea și extrădarea lui Plahotniuc nu au fost posibile din cauza lipsei unei notificări Interpol. Aceasta a fost emisă abia în februarie 2025, după ce autoritățile moldovene au reușit să reintroducă cazul pe agenda Comisiei de Control al Fișierelor Interpol, care anterior respinsese cererea, invocând potențiale motive politice.

Dosare penale și acuzații de proporții colosale

Plahotniuc este acuzat în cel puțin șase cauze penale, însă doar una a ajuns în instanță – dosarul de spălare de bani în cadrul fraudei bancare din 2014, cunoscută ca „furtul miliardului”. Potrivit procurorilor, între 2013 și 2015, Plahotniuc ar fi beneficiat de peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, transferați prin intermediul unei rețele controlate de Ilan Șor, un alt politician fugar, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Fondurile ar fi fost utilizate de Plahotniuc pentru achiziții de lux, inclusiv un avion privat, proprietăți imobiliare și servicii de întreținere pentru cercul apropiat.

Printre celelalte dosare se numără:

- Dosarul „Sacoșa neagră” (Kuliok) – Plahotniuc este acuzat că i-ar fi oferit mită lui Igor Dodon pentru influențarea deciziilor politice, faptele fiind conexate fraudei bancare, dosarul fiind în faza de urmărire penală.

- Dosarul „Îmbogățire ilicită” – Procurorii investighează achizițiile de lux ale lui Plahotniuc, estimate la sute de milioane de euro, suspectate că provin din surse ilicite și spălare de bani.

- Dosarul „Procurarea frauduloasă a blanchetelor” – Plahotniuc este cercetat pentru implicarea în achiziții ilegale de blanchete pentru pașapoarte, în contextul controlului său asupra instituțiilor statului.

- Dosarul „Falsificarea actelor de identitate” – Plahotniuc este acuzat că a folosit mai multe identități false (inclusiv în Mexic și România) pentru a evita urmărirea penală internațională.

- Dosarul „Metalferos” – Plahotniuc este anchetat pentru implicare în scheme de corupție și spălare de bani la compania de stat Metalferos, dosar care îl vizează și pe apropiatul său, Vladimir Andronachi.

Sancțiuni internaționale: SUA, UE, Marea Britanie

Vladimir Plahotniuc a fost inclus în listele de sancțiuni internaționale de către:

- SUA, în 2020 și 2022 – pentru corupție sistemică și subminarea statului de drept;

- UE, în 2023 – pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

Reținerea din Grecia: un punct de cotitură

Pe 22 iulie 2025, la exact șase ani de la plecarea sa, Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, împreună cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu, în timp ce încercau să plece spre Dubai.

Procuratura Anticorupție a confirmat reținerea și a anunțat inițierea procedurilor de extrădare din Republica Elenă, în colaborare cu Ministerul Justiției și Direcția Cooperare Polițienească Internațională. Autoritățile elene vor decide asupra cererii de extrădare, proces care ar putea dura câteva luni, fapt confirmat și de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării