main logo
492

Portretul femeilor de pe malurile Nistrului

Izbucnirea conflictului transnistrean a afectat în mod evident viața femeilor din Republica Moldova, iar nerezolvarea acestuia peste ani menține un șir de probleme nesoluționate și chiar ignorate de autoritățile de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Portretul femeilor de pe malurile NistruluiPortretul femeilor de pe malurile Nistrului

Portretul femeilor care locuiesc pe malul drept şi stâng al Nistrului este unul complex, pictat în diferite nuanțe, dar încrezător în ziua de mâine, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Un studiu realizat de Institutul de Politici Publice și publicat astăzi, atestă un nivel scăzut al calității vieții femeilor din mediul rural. În mare parte, femeile nu sunt angajate în câmpul muncii, iar principalele venituri sunt cele obținute din muncile agricole din grădinile de lângă casă. Așa trăiește aproape fiecare a doua respondentă a studiului.

Femeile rurale angajate în activitatea profesional-economică susțin că veniturile sunt relativ mici şi nu acoperă coşul minim de consum. Cheltuielile pentru alimentație și întreținerea locuinței sunt însă mari, ajungând la aproximativ 6.500 de lei.

Sistemul de valori al femeilor din mediul rural plasează pe primul loc familia și climatul familial, urmate de sănătate şi bunăstare materială. Doar 10% din femei acordă importanţă studiilor şi afirmării profesionale. Priorităţile valorice ale femeilor atestă o viziune tradiţională în ceea ce priveşte rolul femeii în societate. 

Atât femeile din dreapta Nistrului, cât şi cele din stânga Nistrului, sunt orientate de acelaşi sistem de valori, iar securitatea familiei şi stabilitatea politică nu reprezintă valori importante pentru femeile din mediul rural.

Multe dintre problemele cu care confruntă femeile de pe cele două maluri ale Nistrului sunt din cauza stereotipurilor tradiționale şi a viziunii patriarhale potrivit căreia, locul femeii este la bucătărie şi nu acolo unde se i-au deciziile. 

Acestea își acceptă „soarta” și consideră că sunt responsabile de îngrijirea copiilor și spălatul rufelor, curățenie în casă etc., în timp ce bărbatul trebuie să asigure familia din punct de vedere financiar.

Cele mai strigente probleme cu care se confruntă acestea sunt sărăcia, manifestată de problemele economice, lipsa posibilităţilor de angajare, calitatea proastă a serviciilor medicale și condițiile nefavorabile de trai. 

Aceste probleme sunt caracteristice femeilor de pe ambele maluri ale Nistrului, chiar dacă condiţia economică a femeilor din dreapta Nistrului este mai bună comparativ cu situaţia din stânga Nistrului.

Femeile din zonele rurale acordă o valoare mare studiilor, majoritatea dintre acestea argumentând în favoarea copiilor, interesul lor pentru ca aceștia să-și continue studiile, în pofida unor probleme economice ale familiei.

„Mereu am visat să fiu educatoare, dar părinții nu au avut bani pe timpuri să mă țină la studii. Îmi doream mereu să revin la studii, dar soțul meu râdea de mine, și nici chiar la fără frecvență nu am putut da, din cauza că el nu m-a susținut. Acum tare mult regret, și el tot are regrete. În schimb am reușit să fac asta cu copiii mei, ambii au studii superioare și au locuri bune de muncă la Comrat și la Chișinău. Totuși daca în tinerețe eram mai curajoasă și nu-l ascultam așa de mult pe soțul meu, era să avem altă viață, cu siguranță mai bună”, spune una dintre femeile chestionate în studiul „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”.

În pofida tuturor inegalităților și greutăților prin care trec zi de zi, femeile de pe cele două maluri ale Nistrului își păstrează optimismul și speranța că viitorul va fi mai bun pentru ele, dar mai ales pentru copiii lor.

Studiul sociologic „Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat de Institutul de Politici Publice, a avut drept scop să evalueze situaţia femeilor din mediul rural de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din localităţile limitrofe zonei de securitate, şi să identifice principalele probleme şi bariere întâmpinate de femei în cinci domenii de referinţă: educaţie, sănătate şi protecţie socială, participare civică şi politică, angajare în câmpul muncii, interrelaţionare dintre cetăţenii din dreapta şi stânga Nistrului.

Informația este preluată din Studiul Sociologic „Perspectiva femeilor din zonele ruralede pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat cu suportul financiar al Ambasadei Britanicela Chișinău. Conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă în modneapărat viziunile și poziția donatorului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării