main logo
3165

Porţiunea de caldarâm de pe strada 31 August, transformată în parcare

Porțiunea de caldarâm, veche de peste un secol, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 August 1989, s-a transformat într-o parcare improvizată pentru șoferii care ignoră interdicția de circulație în zonă.

Porţiunea de caldarâm de pe strada 31 August, transformată în parcareColaj: știri.md

Specialiștii spun că aceasta va afecta pavajul istoric care ar trebui conservat. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei aruncă vina asupra Poliției, care ar trebui să îi sancționeze pe conducătorii auto ce își lasă mașinile pe această porțiune de stradă, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Nadia Mihuță, jurnalist TVR MOLDOVA: „Indicatorul „acces interzis” este ignorat de mulți șoferi care își lasă mașinile pe strada 31 August, aflată în șantier din luna aprilie a anului trecut. Aici a fost descoperită o porțiune de caldarâm veche de peste un secol, pe care autoritățile locale doresc să o păstreze”.

Întrebați de ce își parchează mașinile într-un loc în care nu au voie să circule, unii șoferi au spus că nu au altă soluție. Vehiculele sunt multe, iar locurile de parcare în centrul Chișinăului sunt prea puține.

„Nu sunt locuri de parcare. Și eu sunt de părere că această situație va continua atâta timp până când vor fi create locuri de parcare cu plată. Dacă se continuă construcția, ar trebui pus un baraj pentru a preveni trecerea mașinilor. - Există un indicator, dar nu este respectat. - Acei indicatori, știți că la noi nimeni nu îi ia în considerare. Eu cred că oricum trebuie să-și parcheze undeva mașinile. Noi locuim în Moldova, avem mașini și trebuie să le parcăm undeva”.

Directorul Agenției Naționale Arheologice spune că circulația pe această porțiune de drum afectează caldarâmul vechi, iar autoritățile locale ar trebui să intervină urgent. Altfel, pavajul istoric se va deteriora și mai mult.

Vlad Vornic, director, Agenția Națională Arheologică: „Noi ne-am făcut treaba ca specialiști în arheologie, am făcut investigațiile necesare și urma să se elaboreze proiectul. S-a format și un grup pentru proiectul de conservare și restaurare, însă vedem că lucrurile se tergiversează și, cu cât mai mult se întârzie, caldarâmul va fi afectat de aceste parcări. Mai ales că în acea zonă există cafenele și restaurante, ceea ce ar putea atrage și transport de mare greutate și, astfel, evident că acest caldarâm va fi afectat”.

În replică, viceprimarul Ilie Ceban susține că s-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea zonei și că Poliția ar trebui să intervină mai ferm.

Viceprimarul de Chișinău: „Este adevărat că se află un șantier și că sunt instalate indicatoare în acest sens. Noi nu am permis accesul transportului în această zonă. Accesul este permis doar pentru pietoni. Poliția ar trebui să intervină și să sancționeze. Au fost instalate indicatoare fizice, însă am observat că dimineața sunt instalate, iar peste 10 minute sunt înlăturate pentru că cineva are nevoie. Vom analiza cum intervenim și vom pregăti șantierul”.

Între timp, ministrul Culturii spune că se lucrează la un concept și că, dacă Ministerul și Primăria vor ajunge la un consens, în primăvară ar putea începe lucrările de conservare a caldarâmului.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Eu sper că până la sfârșitul acestui an vom avea un concept, un proiect prezentat deja publicului, împreună cu Primăria, astfel încât începând din primăvară să putem demara lucrările. Aici nu este vorba doar de porțiunea de stradă 31 August, ci și de teritoriul aferent acestei străzi, unde se află instituțiile statului, instituțiile subordonate Ministerului Culturii”.

Amintim că porțiunea de pavaj a fost descoperită în timpul reparațiilor străzii 31 August 1989 din Chișinău. Potrivit arheologilor, caldarâmul datează din perioada în care Carol Schmidt era primarul Capitalei Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării