Popovici: Reforma anti-cercetare lovește din nou știința din R. Moldova
Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, trage un nou semnal de alarmă privind starea domeniului cercetării din Republica Moldova, criticând efectele reformei din domeniu, operate de partidul de guvernământ.

Într-o postare publică, acesta acuză distrugerea sistematică a științei naționale, însoțită de indiferență și subfinanțare cronică, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
„Reforma negândită din domeniul cercetării continuă să producă efecte devastatoare. În 2024, numărul doctoranzilor a scăzut cu 8%, iar cel al absolvenților programelor de doctorat – cu 3,6%. Postdoctoranzii au devenit o raritate, înregistrând un declin dramatic de aproape 23%. În instituțiile de cercetare lucrează cu 5,8% mai puține persoane decât în anul anterior, iar bugetul alocat cercetării-dezvoltării rămâne «constant» în ultimii ani: doar 0,22% din PIB. Aceste cifre nu sunt simple statistici. Ele reflectă eșecul unei reforme care a distrus Academia de Științe, a lichidat instituții cu renume internațional și a alungat cercetătorii prin indiferență și salarii umilitoare. Este momentul să regîndim totul, înainte ca știința din Republica Moldova să dispară cu totul.”, spune Popovici.
Declarația sa vine în contextul în care datele oficiale publicate de Biroul Național de Statistică confirmă tendințele negative: scăderi semnificative ale personalului științific, ale activităților de doctorat și postdoctorat și stagnare bugetară, în pofida retoricii despre „modernizare”.