Popov și Popa cer ca CSP să anuleze hotărârile prin care au fost demiși
Procurorii Ruslan Popov și Igor Popa cer Consiliului Superior al Procurorilor anularea hotărârilor adoptate pe 28 decembrie, prin care au fost suspendați din funcție. Cererile prealabile au ajuns astăzi pe masa CSP.
Consiliul a decis să remită ambele cereri la Curtea de Apel Chișinău, care va decide dacă deciziile au fost ilegale, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Cei doi au fost suspendați din funcție pe 28 decembrie 2021.
La 9 noiembrie, Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Măsura preventivă i-a fost aplicată de instanța de judecată.
Ruslan Popov a fost plasat în izolatorul CNA pentru 20 de zile, la data de 19 octombrie, după ce magistrații Curții de Apel au admis parțial demersul procurorilor.
Pe 4 noiembrie, magistrații i-au prelungit termenul de arest preventiv.
Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat din funcție, a fost reținut de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS la data de 9 octombrie. Acesta a declarat despre reținerea sa că este „o comandă politică”.
Ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este investigat pentru îmbogățire ilicită, decizia fiind pronunțată pe 11 octombrie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Procurorii au contestat la Curtea de Apel decizia magistraților de a-l plasa în arest la domiciliu pe Ruslan Popov.
La mijlocul lunii noiembrie 2021, Igor Popa a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Procuratura Anticorupție anunța că va contesta hotărârea instanței de judecată privind aplicarea măsurii preventive - arestul la domiciliu pe numele lui Igor Popa.
Igor Popa, aflat sub control judiciar, a părăsit țara. Judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a „permis” să plece la București. Procurorii, nemulțumiți de decizia ultimului, au contestat decizia, iar pe 6 decembrie Popa a revenit după gratii.
Fostul adjunct al fostului procuror general, Eduard Harunjen, procurorul Igor Popa, a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, sediul Ciocana, în decembrie 2019.
Igor Popa a fost anterior procuror general adjunct, iar după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul unui șir de scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.