main logo
795

Pomii fructiferi din nordul țării, afectați de înghețuri. Agricultor: Am încercat să-i protejăm

Valul de frig și înghețurile din ultimele zile au afectat livezile cu pomi fructiferi timpurii din mai multe regiuni ale țării. Proprietarii de livezi de la nord privesc neputincioși cum florile de cais, prun și vișin, care abia au înflorit, au fost afectate de frigul năpraznic. Temperaturile au coborât în unele zone sub -7 grade, nivel considerat critic pentru pomii aflați în plină perioadă de înflorire.

Pomii, afectați de înghețuri. Agricultor: Am încercat să-i protejămFoto: Imagine simbol

Oxana și Mihai Corovlean din satul Zastînca, raionul Soroca, îngrijesc livezi de cireși, caiși și vișini care se întind pe o suprafață de 12 hectare. Acum, agricultorii privesc neputincioși cum munca de luni de zile a fost compromisă în doar câteva zile de frig, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Au petrecut nopțile în livadă, unde au încercat toate metodele tradiționale folosite în astfel de situații, dar eforturile au fost zadarnice.

„Am încercat din toate puterile să scăpăm, s-o protejăm cumva. Am făcut focul, am greblat frunzele, am tăiat și cu foarfeca, și cu topor, să fie fum și foc, căldări am pus cu motorină în livadă. Am încercat toate metodele care au fost posibile, dar, din păcate, nu am reușit s-o protejăm”, spune producătoarea Oxana Corovlean.

„Caisul a suferit 100 de procente, așa eu consider după ceea ce observ. La cireși vom vedea după ce va fi înflorirea. Atunci vom vedea când se va forma fructul. Practic el nu-i format, dar e înghețat, se vede că butonul e negru. La prun tot aceeași problemă, vișina tot 100 de procente”, menționează producătorul Mihai Corovlean.

Meteorologii spun că fenomenul înghețurilor în plină primăvară este tot mai frecvent în ultimii ani, din cauza instabilității climatice. Pentru fermieri, însă, aceste schimbări înseamnă pierderi din ce în ce mai mari. Așa că au depus cereri pentru a obține despăgubiri.

„Persoanele date ar trebui să fie ajutate, fiindcă ei au întreprins toate măsurile referitor la protecția de înghețuri, au aprins ruguri cu paie, rumeguș, însă, cu regret, caișii au fost afectați”, afirmă Valeriu Covalciuc, primarul satului Zastînca.

„Avem trei cereri din cadrul primăriilor de pe teritoriul raionului Soroca, prin care ne-au informat că au fost afectate de înghețuri livezi de cireși, caiși și prun. La moment, culturi cerealiere nu sunt înregistrate”, a declarat inspectorul Departamentului Situații Excepționale din Soroca, Eugeniu Doga.

Înghețurile nu au afectat doar pomii fructiferi, dar și culturile de rapiță. Agricultorii au făcut publice imagini cu lanuri de rapiță înghețate: „Totul este înghețat. Să dea Dumnezeu ca să-și revie, dar nu cred”.

Amintim că, Ministerul Agriculturii a anunțat recent că pentru data de 17 aprilie sunt planificate două ședințe cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale, iar cealaltă cu asociațiile de profil din sector, în care vor fi analizate informațiile privind pagubele înregistrate în urma înghețurilor din săptămâna trecută.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării