Polițiștii de frontieră, verificați cu detectorul de minciuni în unele cazuri
Polițiștii de frontieră din Republica Moldova sunt supuși testului cu detectorul de minciuni în cazurile în care există suspiciuni de corupție sau încălcări disciplinare grave. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Ruslan Galușca, acest instrument este utilizat tot mai des în ultimul an, în contextul anchetelor interne privind integritatea angajaților.

„Am aplicat și momentan folosim acest instrument. În ultimul an l-am folosit destul de des pentru a verifica integritatea angajaților noștri, în contextul anchetelor de serviciu pe diferite situații și avem cazuri când nu trec testul”, a declarat Galușca în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
În cazul în care un angajat nu trece testul poligraf, acesta poate fi sancționat, în funcție de gravitatea abaterii: „În dependență de situație, se acumulează altă normă probatorie, în cazul în care se depistează totuși o încălcare flagrantă, respectiv se aplică sancțiune până la eliberare”.
Într-o ordine de idei, el a comentat și cazul unui fost angajat al Poliției de Frontieră, cercetat penal pentru trădare de patrie în dosarul în care este vizat și șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Galușca a precizat că instituția nu avea „bănuieli directe” înainte ca acesta să fie vizat de ancheta Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar că Poliția de Frontieră a colaborat activ cu SIS pentru documentarea cazului.
Fostul polițist a fost concediat, iar în prezent nu mai activează în cadrul instituției. Ancheta este în desfășurare și este gestionată de SIS, motiv pentru care detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Citește mai departe pe tv8.md.