main logo
1891

Politicienii critică dur decizia CA: Vicol trebuie să-și dea demisia

Dragoş Vicol încearcă să reducă la tăcere jurnaliştii şi să instaleze cenzura.

Politicienii critică dur decizia CA: Vicol trebuie să-și dea demisiaFoto: publika.md

De această părere sunt mai mulţi politicieni de la noi, care cer revizuirea deciziei semnate de preşedintele CA prin care jurnaliştilor de radio şi televiziune li se cere să se abţină de la critici la adresa autorităţilor pe durata stării de urgenţă. Alții consideră că Dragoş Vicol trebui să-și dea demisia, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că dispoziția lui Vicol este una nejustificată.

"În ceea ce ţine de această decizie, ea, în opinia mea, este nejustificată, aş recomanda să-şi revadă această decizie, pentru că induce în eroare, inclusiv, opinia publică. Trebuie să fie revizuite formulările, pentru că nu sunt corecte faţă de presă", a menționat șeful statului.

Și Ion Chicu a sărit pe Facebook în susținerea jurnaliştilor: "Între o presă restricționată, cenzură și presă angajată - răul cel mai mic e ultima... E axiomă! Tot suportul pentru presă!".

Preşedintele Comisiei parlamentare mass-media, Adrian Lebedinschi, a evitat să dea o apreciere a dispoziţiei semnate de Vicol.

"- Îmi vine greu să expun o poziţie clară. Dacă domnul preşedinte a spus că trebuie să fie revăzută, înseamnă că trebuie să fie revăzută. - Dar dumneavoastră ce credeţi, trebuie să fie revăzută? - Daţi să vedem cum va fi aplicată normă", a precizat Adrian Lebedinschi.

Am solicitat şi opinia Partidului Democrat. Nici preşedintele formaţiunii, Pavel Filip, nici şeful fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, şi nici Monica Babuc, membru al Comisiei mass-media a Parlamentului, nu au răspuns la telefon.

Preşedintele PAS, Maia Sandu, susţine că dispoziţia lui Vicol este ilegală, sfidătoare, şi, de facto, instituie cenzura în toate televiziunile din țară. Sandu a adăugat că PAS cere ca hotărârea să fie revăzută. Potrivit ei, starea de urgență nu înseamnă abuz, călcarea în picioare a Constituției, a legilor acestei țări şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Pe de altă parte, unii deputaţi din opoziţia parlamentară consideră că Dragoş Vicol trebuie să-şi prezinte demisia.

"Este o încălcare flagrantă a dreptului la exprimare şi a drepturilor şi libertăţilor presei. Ajungem treptat să avem o dictatură în ţară. Am văzut deja pe străzi blindate cu mitraliere, a mai rămas să fie închisă acum şi gura la presă. Este greşit ceea ce a făcut şi dumnealui trebuie să prezinte demisia imediat", a declarat Andrian Candu, preşedintele grupului PRO MOLDOVA.

"Scopul este foarte clar – să reducă la tăcere presa liberă. Nu poate un funcţionar public să adopte asemenea decizii, pentru că asta contravine legislaţiei. Suntem în faţa unui abuz din partea unui funcţionar public", a menționat Dinu Plîngău, secretarul fracţiunii parlamentare PPDA.

Iar fracţiunea Partidului ŞOR solicită convocarea şedinţei Comisiei cultură a Parlamentului, în regim online, pentru a respecta regulile de carantină, din cauza situaţiei cu COVID-19.

"Încalcă grav principiile pluralismului de opinie în mass-media şi a independenței presei. Cerem audierea preşedintelui Consiliului Audiovizualului, invitarea reprezentanţilor celor mai importante organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media pentru a discuta situaţia creată", a spus Marina Tauber, deputat al Partidului "ŞOR".

Critici dure în adresa lui Dragoş Vicol a lansat şi preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. El a calificat dispoziţia semnată de Vicol ca cenzura şi dictatura. "Lăsaţi presa în pace, mai bine aţi emite dispoziţii, prin care aţi obliga autoritățile să fie corecte, transparente şi să nu transforme pandemia în campanie politică şi electorală", a scris Chirtoacă.

Mai mulţi jurnalişti au fost indignaţi de dispoziţia preşedintelui CA şi au declarat că prin acest document se doreşte instituirea unei cenzuri. Totodată, fosta colegă a lui Vicol, fost membru al CA, Veronica Cojocaru, susţine că dispoziţia lui Vicol este nulă, pentru că această decizie nu a fost examinată la şedinţa Consiliului, aşa cum prevede procedura legală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării