main logo
1684

Politicieni care au purtat panglica Sf. Gheorghe: Ne asumăm

Partidele Socialiştilor şi Comuniştilor și politicieni afiliați fugarului condamnat Ilan Şor au organizat un marș cu iz sovietic la Chișinău. La evenimentul tradițional de 9 Mai, mai mulţi politicieni, deputaţi și cetățeni au sfidat legea şi au purtat panglica „Sf. Gheorghe”, simbol interzis in Republica Moldova.

Politicieni care au purtat panglica Sf. Gheorghe: Ne asumămFoto: Telegram/Igor Dodon

Marşul a început de la monumentul lui „Ştefan cel Mare şi Sfânt din Piaţa Marii Adunări Naţionale”. Manifestanții s-au deplasat spre Memorialul „Eternitate”, unde au depus flori, împreună cu o parte din veteranii supraviețuitori. Pe drum au răsunat cântece în limba rusă care glorifică războiul, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.

Deputaţi comunişti şi socialişti au defilat alături de cei din grupul afiliat condamnatului fugar Ilan Şor. Unii au purtat și panglica bicoloră Sf. Gheroghe, interzisă prin lege. Ministerul de interne a anunțat că persoanele care vor purta aceste simboluri în timpul manifestațiilor de 9 Mai vor fi amendate.

„Câţiva ani în urmă, am fost amendat pentru aceasta şi în judecată am câştigat. - Deci, vă asumaţi? - Ne asumăm”, a spus Igor Dodon. 

„Domnul Şor nu v-a spus când vine acasă? - Domnul Şor sărbătoreşte Ziua Victoriei şi nu se ocupă cu ideile politice cu care vă ocupaţi dumneavoastră de Ziua Victoriei”, a spus Reghina Apostolova, deputat. 

„Nu vă este frică să o purtaţi? - De cine? - De poliţie. - Hotărârea Curţii Constituţionale, care determină foarte clar că în anumite date şi circumstanţe nu este interzisă şi poate fi purtată”, a spus Grigore Novac, deputat BCS. 

„Dumneavoastră vă asumaţi în caz că veţi fi amendaţi? - Eu în fiecare an o port şi nu sunt amendată pentru că există decizia Curţii Constituţionale”, a spus Diana Caraman, deputat BCS. 

Hotărârea Curţii Constituţionale permite utilizarea panglici „Sf. Gheorghe” doar în scopuri comemorative şi o interzice în acţiuni propagandistice. Deși Curtea Constituțională a permis utilizarea panglicii în anumite contexte, aceasta nu a legalizat purtarea necondiționată. Utilizarea acesteia rămâne reglementată de lege, iar autoritățile pot aplica sancțiuni în funcție de context.

„Eu sunt om al păcii... - Dar condamnaţi războiul declanşat de Rusia în Ucraina? - Eu condamn orice război. Condamn şi războiul din Siria, şi din Irak, pentru că eu sunt pentru pace”, a spus Vasile Tarlev, preşedintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”.

Ziua Victoriei rămâne o sărbătoare importantă pentru cei ce-și doresc pacea.

„Nepoţii mei vreau ca să sărbătorească aşa o sărbătoare semnificativă. Suntem pentru pace. Doar pentru pace în ţara noastră”;

„Este amintire despre tatăl meu, bunicul şi bunica. Veşnica pomenire pentru cei care ne-au dat speranţă la viaţă. Noi vrem să trăim în pace”;

„Eu particip pentru că bunicul meu a luptat în război. Vreau să-i aduc mulțumiri strămoşilor noştri că ne-au dat speranţă şi să venim pe lume şi să trăim”;

„9 Mai nu trebuie să fie o zi de propaganda și confruntare ci de unitate socială pentru că este ziua în care comemorăm eroii și trecutul și privim spre viitor”, au spus oamenii. 

Potrivit Poliţiei Naționale, la marş au participat aproape 5.500 de persoane.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării