main logo
354

Poetul național Grigore Vieru, omagiat la Iași și Chișinău

A dat glas celor mai sacre sentimente umane, a cântat natura, mama, iubirea și dramele neamului. Este vorba despre regretatul poet Grigore Vieru, omagiat, recitit la cea de-a 17 ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul s-a desfășurat două zile la Iași, iar joi a debutat în centrul Chișinăului, la bustul poetului din Aleea Clasicilor Literaturii Române.

Poetul național Grigore Vieru, omagiat la Iași și ChișinăuFoto: TRM

Oamenii au fost pe aceeași undă cu recitalul din creația viereană, au depus flori la bustul poetului și au evocat cu recunoștință personalitatea care le-a marcat viața, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Festivalul este un prilej de a redeschide ușa poeziei lui Grigore Vieru.

„Mulți din cei care l-au cunoscut pe Grigore Vieru știu că el, acolo sus unde se află printre îngeri, este în continuare un apostol și un ocrotitor al neamului nostru”, spune scriitorul Aurelian Silvestru.

„Și-a asumat rolul de poet critic, de sacrificiu pentru drepturile comunității lui, ale românilor de dincoace de Prut. Cum îmi place mie să spun - un mit plutitor atât în Basarabia, cât și dincolo de Prut”, spune scriitorul Daniel Corbu, coordonatorul festivalului.

„Credem că filozofia lui, care urmează încă să fie studiată și cercetată, se repercutează cumva pe destinul, în general, al românilor basarabeni”, afirmă Monica Babuc, directoarea ICR „Mihai Eminescu”.

„Este un omagiu, este o închinare poeziei și poetului, poetului prin excelență, cel care a luptat pentru valorile naționale”, menționează poetul Ion Hadârcă.

Prima ediție a festivalului a avut loc în octombrie 2009, la câteva luni după trecerea în eternitate a poetului.

„Mulțumim Domnului că am avut puteri să menținem, să avem parte în fiecare an de câte o ediție. Practic, în fiecare ediție am avut câte o traducere, la fel și astăzi avem o traducere în limba azeră”, spune Călin Vieru, fiul regretatului poet.

„Am avut plăcerea să lucrez la traducerea versurilor marelui poet român-moldovean Grigore Vieru. Creația lui era cunoscută iubitorilor de poezie azeri încă de la mijlocul anilor '70. Dar este pentru prima dată când apare o selecție importantă din versurile lui”, menționează poetul Salim Babullaoglu, secretarul Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan.

Festivalul a continuat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu celebrarea cărții „Albinuța” la a 20-a ediție, urmată de Gala Premiilor. Vineri, evenimentul se va desfășura la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, ulterior, la Casa de Cultură din Ialoveni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării