main logo
515

Ploaia a distrus drumuri, culturi și case: 38 de localități, afectate

De la începutul anului, ploile puternice cu vânt și grindină au afectat 38 de localități în 17 raioane ale țării, distrugând 12 km de drum și fiind smulși 820 m2 tablă de acoperiș.

Ploaia a distrus drumuri, culturi și case: 38 de localități, afectate

Totodată, au suportat pagube semănăturile agricole de pe o suprafață de peste 8.000 de hectare, în mare parte de porumb, floarea-soarelui, orz și alte culturi, transmite Știri.md.

Actualmente, pagubele materiale sunt în proces de estimare de către organele administrațiilor teritoriale.

Autoritățile susțin că, în prezent, nu există pericole de inundații nici în lunca râului Nistru, nici în cea a râului Prut. 

În cazul ambelor fluvii debitul de apă se menține ridicat, dar fără a periclita siguranța localităților, existând o marjă de rezervă substanțială până la atingerea cotelor de risc al inundațiilor.

De asemenea, autoritățile subliniază necesitatea suplinirii stocurilor disponibile de rachete antigrindină, în acest an fiind deja utilizate circa 5.000 de rachete (dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), dar și desfășurarea a 18 noi stații antigrindină care ar extinde aria protecției asupra raioanelor Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești.

Premierul în exercițiu a dat indicații responsabililor să asigure inspectarea suplimentară a digurilor de protecție și întărirea acestora în funcție de necesitate, dar și estimarea completă a pagubelor în termeni cât mai restrânși.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării