main logo
3604

Platon: Dosar practic finalizat. Miliardul furat poate fi recuperat

„Dosarul furtului miliardului este practic finalizat, procurorii cunosc în totalitate schema în baza căreia banii erau puși în circulație”, a declarat controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în cadrul unei emisiuni de la TV8, pe 24 noiembrie.

Platon: Dosar practic finalizat. Miliardul furat poate fi recuperat

Întrebat de ce în ultima perioadă nu a venit cu informații suplimentare cu privire la acest caz, Veaceslav Platon a spus că:

„Sunt oameni care mi-au recomandat să-mi cunosc locul. Este vorba despre oameni din Procuratura Generală. Noi am lucrat fără ca să anunțăm ceva în public”, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Platon: Dosarul furtului miliarului este finalizat!

Controversatul om de afaceri a precizat că în cazul furtului miliardului el este vizat în calitate de martor și specialist din domeniul bancar.

„Dosarul furtului miliarului este finalizat. Procuratura are toată schema pusă pe masă. Se cunoaște cine și ce rol juca. Este o persoană care stă în spate”.

Veaceslav Platon a spus că nu este vorba despre deputatul Andrian Candu și nici Serghei Iaralov, fostul vicepreședinte al democraților.

Platon susţine că este demonstrată şi vinovăția Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dar şi a unor membri din conducerea ei în acest dosar şi care ar fi contribuit la frauda bancară prin unele acţiuni sau inacţiuni.

Un miliard poate fi recuperat de la două bănci din Rusia

Platon a afirmat că o mare parte din resursele financiare dispărute din sistemul bancar moldovenesc pot fi recuperate de la două mari bănci din Rusia, aflate sub controlul statului rus.

Prima este Gazprombank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia şi care este afiliată Gazprom.

Aceasta ar fi beneficiat de la una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară de circa 100 milioane de dolari.

A doua ar fi Vnesheconombank (în prezent corporaţia de stat VEB.RF), care prin intermediul subsidiarei sale VEB Kapital a preluat în aprilie 2014, 24,9% din capitalul BEM, iar Ilan Şor a fost reprezentantul acesteia în Consiliul de Administraţie al BEM.

Platon a estimat prejudiciul direct ce poate fi solicitat de la Vneshekonombank la circa 13 miliarde lei.

Potrivit omului de afaceri, există probe suficiente care confirmă implicarea celor două bănci ruseşti în schema furtului miliardului.

Cine blochează acţiunile de recuperare a banilor 

Mai mult! Platon a declarat în cadrul emisiunii că a pregătit şi documentele necesare pentru a înainta pretenţii celor două bănci din Rusia, iar autorităţile din Moldova şi mai ales BNM prin intermediul administratorului de la Banca de Economii ar trebui de urgenţă să depună cereri în instanţe din Moldova, contra acestora.

"Nu e nevoie de mers pentru aceasta în Rusia. Procesul trebuie să aibă locul acolo unde este compania insolventă, adică Banca de Economii. Cu o decizie pozitivă a instanţelor din Moldova, se poate începe urmărirea activelor acestor bănci din Rusia în statele din UE şi de aplica sechestre, pentru a recupera prejudiciul", a explicat omul de afaceri.

Astfel dacă se acţionează rapid poate fi recuperat şi circa un miliard de dolari din frauda bancară.

Pe de altă parte el a susţinut că unele autorităţi şi instituţii de stat blochează acţiunile de recuperare a banilor de la personale implicate în frauda bancară.

Astfel Procuratura Generală a pus sechestru pe posturile de televiziune ale lui Plahotniuc, dar nu a întreprins nimic. Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale ar trebui să preia în gestiune și să încaseze în folosul statului veniturile acestor posturi TV, potrivit lui Platon.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării