Planul B: Cum să scapi cu viață dintr-un cutremur puternic
Cutremurele sunt un dezastru natural devastator, pe care oamenii de știință încă nu îl pot prezice din timp.
În același timp, Moldova se află într-o zonă seismică, care se confruntă cu efectele unor replici, epicentrul cărora se află în România.
Sunt considerate distructive cutremurele care au o magnitudine de peste 7 grade.
Ce să faceți în caz de cutremur:
În caz de cutremur, trebuie să părăsiți clădirea, doar dacă vă aflați la parter și nu departe de ieșire.
Dacă sunteți, însă, la etaj sau departe de ieșire, atunci este mai bine să rămâneți acolo unde vă aflați.
În caz de cutremur, evitați scările, deoarece acestea se prăbușesc primele.
Noi am fost învățați că cel mai sigur loc dintr-un apartament este tocul ușii, dar imaginați-vă că vă aflați în acest spațiu îngust în timpul unui cutremur puternic.
Dacă tavanul se va prăbuși, oricum veți avea de suferit. Din păcate, potrivit statisticilor, aproape toți cei care au stat în pragul ușii au murit.
Când clădirea se prăbușește, tavanul cade peste obiectele și mobilierul din casă, distrugându-le. Alături de acestea, se formează spații libere, numite „triunghiurile vieții”.
Cu cât obiectul este mai mare și mai trainic, cu atât este mai mare zona de siguranță din jurul acestuia și cu atât mai multe șanse avem să supraviețuim, dacă ne adăpostim lângă el.
În dormitor, cel mai sigur loc este zona din jurul patului, dar doar dacă se află departe de geamuri. Culcați-vă în poziția embrionului, astfel ocupăm cel mai puțin spațiu.
În coridor, vă recomandăm să stați cât mai aproape de pereții principali și de coloanele de susținere. De asemenea, trebuie să vă culcați în poziția de siguranță.
În bucătărie v-ar putea salva mobila, care, în cazul în care clădirea se prăbușește, vă va lăsa un spațiu liber.
Dacă totuși v-ați pomenit sub dărâmături, nu trebuie să strigați, pentru a nu inhala praf. În schimb, puteți bate pe o suprafață tare pentru a anunța salvatorii unde vă aflați.
Dacă în timpul cutremurului sunteți în stradă, țineți-vă mai departe de clădiri înalte, piloni și cabluri de înaltă tensiune, iar dacă sunteți în automobil, undeva în oraș, e mai bine să vă opriți, să ieșiți afară și să vă așezați alături de mașină.
După un cutremur puternic, membrele persoanelor rănite pot fi strivite de bucăți de beton sau obiecte grele. În cazul în care mâinile sau picioarele se află mult timp prinse sub dărâmături, poate apărea sindromul de zdrobire prelungită, care duce la moartea țesuturilor.
Pentru a evita pătrunderea toxinelor în organism, înainte să scoateți o persoană de sub dărâmături, legați un garou deasupra locului unde se află rana.
În orice situație critică, țineți minte, nu trebuie să intrați în panică! Viața Dvs. este în mâinile Dvs.!
"Noi vrem ca toți cei care vor urmări acest filmuleț să țină minte regulile de comportament și să aibă șansa de a supraviețui într-o astfel de situație extremă.
Asigurați-vă că și copiii Dvs. au vizionat acest filmuleț. Ei trebuie să știe cum să se comporte în caz că nu veți fi alături în acel moment", spune Dumitru Polșcin, instructor de prim ajutor în situații de urgență.
Reamintim că proiectul special „Plan B" a fost lansat în cadrul programului de informare a populației cu privire la regulile de conduită în situații extreme.