Piesa lui Schwartz, anulată. Ce spune directorul Teatrului Luceafărul
Veaceslav Sambriș, directorul artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, a venit cu o reacție după ce regizorul român David Schwartz s-a plâns de cenzură și autocenzură în procesul de realizare a unui spectacol pentru teatru.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Veaceslav Sambriș a scris că regizorul nu a convenit cu el asupra draftului textului, așa cum ar fi trebuit, iar draftul a fost trimis direct scenografilor, menționând că atunci când a văzut scenografa pe vestimentație a refuzat din start să participe la spectacol. Ulterior, el a fost sunat de consiliera președintei, Angela Brașoveanu, care a întrebat despre conflictul iscat dintre scenografă și regizor, transmite Știri.md.
„Când am venit la Teatrul „Luceafărul” în funcția de director artistic, mi-am făcut un plan de invitați, printre care era și regizorul David Schwartz. Între timp, până la venirea lui, teatrul a colaborat și cu alți regizori invitați din România, dar și de la noi: Cristian Kiliti, Radu Tudose, Dima Acriș, Iulian Bubuioc. Nu am avut până în prezent probleme cu regizorii invitați, nu au avut ce să ne reproșeze în procesul de lucru și nici după încheierea colaborării.
David Schwartz s-a arătat bucuros de invitație și a acceptat să vină, lucru de care m-am bucurat și eu. Despre el nu cunoșteam alte informații decât că este regizor de teatru documentar și văzusem, mai demult, câteva producții realizate de el care mi-au plăcut. A ajuns la Chișinău și a ținut un atelier cu actorii, în urma căruia s-a decis să facem un proiect în care să vorbim despre fenomenul corupției în Republica Moldova. Am spus că mi se pare o idee interesantă și binevenită.
Peste un an a început lucrul la proiect, mai întâi s-a colectat material, s-au realizat interviuri. Apoi a venit regizorul, care a prezentat un draft de text. Precizez că draftul nu a fost prezentat directorului artistic al teatrului, adică mie, prezența mea a fost ignorată, nu știu, presupun că pur și simplu i-a scăpat acest detaliu. Textul a fost expediat mai întâi scenografilor și apoi s-a făcut o lectură cu actorii. Reacțiile vizavi de textul prezentat au apărut imediat după prima lectură. Scenografa Stela Verebceanu a avut o discuție în contradictoriu cu regizorul în care și-a exprimat poziția. Mai târziu m-a sunat doamna consilieră Angela Brașoveanu să mă întrebe ce s-a întâmplat. I-am povestit că am invitat un regizor, că se lucrează la un proiect de teatru documentar, că s-a făcut un draft de text la care trebuie să se lucreze, apoi ne-am spus la revedere și atât”, a scris Veaceslav Sambriș.
Directorul artistic al Teatrului Republican „Luceafărul” a subliniat că nu a fost nicio amenințare din partea Angelei Brașoveanu.
„Subliniez, nu a fost nicio amenințare și nicio restricție din partea dumneaei sau indicație! A fost un apel personal, de la o persoană cu care mă cunosc de foarte mult timp. David știe foarte bine cum s-a întâmplat și ce am discutat, i-am spus că apelul telefonic a fost o discuție care nu are scopul să influențeze procesul de lucru, este o clarificare a unor aspecte ce țin strict de relațiile interumane. Aceasta a fost singura discuție telefonică și singura comunicare despre proiect cu o persoană din afara teatrului.
Apoi am primit și eu textul și nu m-am declarat „încântat” așa cum afirmă regizorul, am zis că, în ideea unui draft, textul este ok, îmi place, doar că sunt câteva momente care nu mi se par în regulă. Regizorul mi-a promis de mai multe ori că textul va fi redactat în așa fel încât să fim protejați.
În calitate de director artistic nu am dreptul să mă implic în procesul de creație al artistului invitat, pentru că acest lucru poate fi perceput ca o imixtiune în procesul și libertatea lui de creație, dar și o lipsă de respect și încredere față de invitat. Am așteptat predarea spectacolului, voiam să văd un șnur cap-coadă împreună cu Consiliul Artistic al teatrului și să ne putem formula o părere, dar nu a avut loc predarea spectacolului. Apoi au apărut reacții din partea majorității actorilor implicați în proiect, care și-au exprimat dezacordul cu regizorul. I-am sfătuit pe actori să-l convoace pe regizor la discuții. I-am încurajat să vorbească despre asta. Am vorbit și cu regizorul, l-am preîntâmpinat că actorii nu rezonează cu viziunile dumisale politice și e cazul să aibă o discuție cu ei în care să înțeleagă dacă merită de continuat sau nu. Discuția din păcate nu a avut loc.
Țin să precizez că atunci când l-am rugat pe regizor să renunțe la un pasaj cu care o parte dintre noi nu am fost de acord, pentru că așa cum juca actrița, era foarte evident la ce persoană publică se referă și că o punem în pericol, i-am spus direct regizorului despre discuția mea cu un prieten, care nu deține nicio funcție de stat și care mi-a spus că se zvonește că pregătim un atac la teatru. I-am spus regizorului că astfel de zvonuri mă îngrijorează și l-am rugat să se asigure că producția nu ne va crea probleme de ordin etic, deontologic și juridic, așa cum ne promisese de la început. Această discuție a avut loc în cabinetul managerei teatrului, despre care dânsul pomenește în interviu”, a mai scris el.
Veaceslav Sambriș a explicat că situația este foarte tensionată pentru că unii actori au anunțat că vor să demisioneze.
„La rândul meu le-am spus că pot ieși lejer din proiect dacă nu sunt de acord cu viziunile regizorului. Fiind la prima lor experiență de asemenea gen, nu știau cum să procedeze. Situația devenise confuză, regizorul discuta cu angajații pe grupuri, unii actori au primit mesaje despre direcția teatrului, precum că suntem paranoici.
Una dintre actrițe devenise nervoasă, am întrebat-o cum se simte și mi-a spus că bea de o săptămână valeriană, pentru că se simțea prost ca nu cumva să fie percepută greșit. În următoarea zi ne-a anunțat că s-a îmbolnăvit, medicul i-a eliberat certificat de concediu medical cu tratament strict. Din acest motiv premiera nu a avut loc.
După plecarea regizorului, ea mi-a spus că s-a îmbolnăvit, pentru că devenise stresată și anxioasă din cauză că nu era de acord cu viziunile regizorului. Situația fiind sensibilă, nu am știut cum să-i comunicăm regizorului că actrița s-a îmbolnăvit din cauza lui și că, evident, nu mai voia să facă parte din proiect și nu doar ea.
Fiind vorba despre un spectacol de teatru documentar, care are la bază relatări ale unor persoane reale și face referire la fapte și acțiuni curente, la zi, la sugestia unora dintre actori, am dat textul juristului, ca să facă și el cunoștință și să ne asigurăm că este în regulă din punctul de vedere al normelor juridice. După ce a făcut cunoștință cu textul, specialistul ne-a anunțat că unele referiri în text pot servi drept temei cu riscul de a fi dați în judecată. În aceste condiții, i-am propus regizorului să amânăm premiera pentru stagiunea următoare, ca spiritele să se calmeze și în speranța că vom găsi soluții pentru a ajunge la un numitor comun, dar dumnealui a refuzat. Nu a avut răbdare să discutăm strict pe criterii ce țin de profesie, etică, deontologie și respect al demnității și onoarei persoanei, fie că e vorba de persoane concrete, vizate în spectacol, fie de cele implicate în realizarea acestuia. A preferat să facă acuzații publice, speculative”, a mai spus el.
În acest sens, Veaceslav Sambriș a subliniat că spectacolul nu a fost interzis, iar informațiile care sunt distribuite în spațiul public sunt manipulatoare și victimizarea regizorului este jenantă.
„Mai este un aspect important pe care domnul regizor, ca om din domeniu, îl cunoaște și anume că programul spectacolelor și data premierelor în teatru nu țin de competența lui, ci de agenda teatrului.
De asemenea, menționez faptul că și domnul Vitalie Sprânceană, cel care a realizat interviul cu regizorul, a fost implicat în acest proiect, fără să fie la curent direcția teatrului. Am aflat despre acest lucru când pe profilurile oficiale ale teatrului, pe rețelele de socializare, a fost postată informația despre evenimentul spectacolului; postare în care i-a fost menționat numele și i s-au adus mulțumiri lui și altei persoane cu o agendă politică radicală. Subliniez, postarea a fost făcută fără informarea și acordul administrației teatrului și toate aceste detalii au trezit motive de bănuială. Acest lucru m-a indispus și m-a făcut să pun la îndoială sinceritatea intențiilor strict profesionale asupra cărora insistă domnul regizor în cazul proiectului „Invizibil”.
Cu toate astea, nimeni nu a interzis spectacolul!
Refuz să cred că acest proiect a fost o capcană pentru teatrul nostru și nici nu vreau să mă gândesc că a fost o încercare de a fi folosiți în scopul diseminării unor mesaje sau atacuri meschine. Este regretabil că, în pofida faptului că actorii și-au exprimat dezacordul cu regizorul, el oricum a neglijat un aspect important: că privarea dreptului la libertatea de exprimare este o încălcare, deci, comite un abuz în raport cu ei. Apar foarte multe dedesubturi și semne de întrebare în contextul unui proiect de teatru documentar în care, culmea, ne propusesem să discutăm despre transparență, corectitudine, drepturi și responsabilități. Și acest lucru mă face să cred că eu am fost o unealtă, pentru că ideea de a-l invita să monteze la „Luceafărul” îmi aparține și pentru că acum mă simt responsabil și pentru suferința echipei, și pentru lovitura de imagine care i-a fost adusă instituției prin lansarea diverselor zvonuri și acuzații nefondate.
Dragi spectatori, regret că acum, în prag de încheiere a stagiunii, „Luceafărul” își deschide atât de mult culisele, lăsând să se vadă până și bucătăria, dar cred că este corect să vă spunem cum s-au întâmplat lucrurile din interior”, a conchis el.
Știri.md amintește că regizorul și dramaturgul din România David Schwartz a spus că spectacolul său despre corupție ar fi nemulțumit reprezentanții Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), iar într-un final s-ar fi decis amânarea lui cu un an.
Ulterior, deputatul PSRM Adela Răileanu a anunțat că a adresat o interpelare ministrului Culturii și directoarei Teatrului „Luceafărul”, în care a solicitat detalii despre motivele anulării spectacolului lui David Schwartz.