main logo
1403

Pictorița Elena Bontea: Libertatea este esențială în creație

„Libertatea este esențială în creație. Îndemn tinerii s-o prețuiască și s-o apere!”. Este mesajul distinsei pictorițe Elena Bontea la inaugurarea expoziției consacrate aniversării a 90-a de la naștere.

Pictorița Elena Bontea: Libertatea este esențială în creațieFoto: Simbol

Meritele deosebite în artă, în promovarea culturii naționale și contribuția la dezvoltarea patrimoniului cultural i-au fost apreciate cu medalia „Mihail Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici și medalia Academiei de Științe a Moldovei „Nicolae Milescu Spătaru”, transmite Știri.md cu referire la Moldova1.md.

„Așa de tare vroiam Libertate, atâta Libertate am vrut în viața mea, dar eu tot am fost constrânsă din cauza părinților, că au fost deportați, tatăl meu, că a fost la pușcărie 10 ani, și eram bănuiți că suntem contra Uniunii Sovietice”, a declarat Elena Bontea la vernisarea expoziției sale.

În pofida tuturor interdicțiilor, Elena Bontea a ajuns o artistă cu o carieră excepțională.

„Elena Bontea este un vârf al picturii naționale și această expoziție vine să înglobeze întregul ei parcurs în creație începând cu prima lucrare din 1955 și încheind cu lucrările din ultima perioadă”, remarcă directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.

„Îi suntem recunoscători pentru tot patrimoniul, toată bogăția pe care a creat-o pentru Republica Moldova, pentru omenire în general, și ne mândrim cu această bogăție”, subliniază ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Vizitatorii au admirat lucrările, au oferit flori autoarei lor, exprimându-și recunoștința pentru o viață trăită pe altarul artei, fără a plăti tribut ideologiei.

„Întotdeauna mi-a plăcut pictura pe care o face și chiar uneori am fost și la studii împreună și eram încântat cum rezolvă peisajul doamna Bontea și cum îl fac eu”, menționează artistul plastic Mihai Țăruș.

„O cunosc pe doamna Bontea din copilărie pentru că mama mea a fost învățătoarea doamnei. Unele picturi sunt la noi acasă și la copiii mei. Creația Elenei Bontea e foarte fină, îmi place mult”, relevă academicianul Leonid Culiuc.

„O expoziție foarte diversă prin care Elena Bontea a reușit perfect să combine elemente postmoderne cu elemente din stilul tradițional”, spune Natalia Procop, doctor în studiul artelor.

„Este fascinantă munca și inspirația culorilor. Lenuța a avut și o perioadă religioasă în destin, aici avem chiar mănăstirea Tabăra, o lucrare din 1969, unde juna Lenuța a fost călugăriță pentru că părinții ei au fost deportați în Siberia, ea rămăsese de una singură și, uite, s-a oploșit sub aripa Domnului”, menționează poetul Leo Botnaru.

Sub aripa divină a inspirației, Elena Bontea continuă să lucreze și la această venerabilă vârstă.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns în ziua de astăzi. Vreau să transmit tinerilor să prețuiească Libertatea și să fie uniți, să fim toți Uniți! Fără Unire, noi n-o să facem nimic, Unire în suflet și în gând!”, a spus artista.

Expoziția aniversară „Elena Bontea-90” cu lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei și din colecția artistei poate fi văzută până pe 10 decembrie.

Știri.md amintește că președintele R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naștere artistei plastice Elena Bontea, supranumită de confrații de penel și Regina Culorii, care a împlinit 90 de ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării