main logo
618

Petiție online: Cerem reînființarea Ministerului Culturii în R. Moldova

Mai mulți oameni de cultură din R. Moldova au creat o petiție online în care cer crearea unui nou minister responsabil de sectorul pe care îl reprezintă.

Petiție online: Cerem reînființarea Ministerului Culturii în R. Moldova

Potrivit petiției, creatorii cer ''separarea domeniului de activitate cultură de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și reînființarea Ministerului Culturii'', transmite Știri.md

Petiția deja a adunat peste 160 de semnături. Aceasta poate fi văzută și semnată de toți doritorii AICI.

''Noi, semnatarii acestei petiții, cerem guvernanților de astăzi și de mâine separarea domeniului Culturii de actualul Minister al Educației, Culturii și Cercetării și reînființarea unui minister unic, responsabil de sectorul cultural al Republicii Moldova.

Constatăm că potrivit Hotărârii Parlamentului Nr. 189 din 21-07-2017 privind aprobarea structurii autorităților publice centrale de specialitate, Ministerul Culturii a preluat domeniile de activitate ale Ministerului Educației, ale Ministerului Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare al Academiei de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Fuziunea care s-a realizat în anul 2017 s-a demonstrat că nu a fost una convenabilă sectorului cultural, întrucât conducerea ministerială și-a axat prioritățile asupra sectorului educației, care necesită o atenție și dedicație aparte, acordând o grijă redusă sectorului cultural. Totodată, optimizarea făcută la nivel de minister, prin reducerea numărului de personal, a stagnat procesul de elaborare de acte normative noi, precum și de actualizare a celor vechi, unele vechi de peste 20 de ani, atât de necesare dezvoltării oricărui domeniu.

Comunicarea cu ministerul actual este anevoioasă, deseori neproductivă, ducând la stoparea proceselor de lucru dintre minister și instituțiile din subordine, pe de o parte, și minister și organizațiile necomerciale și comerciale din domeniul cultural, pe de altă parte. Toate acestea duc la implementarea programelor și proiectelor culturale cu întârziere.  

În cei 30 de ani trecuți de la obținerea independenței Republicii Moldova, sectorul cultural a fost ignorat de toate guvernările, iar acest lucru s-a agravat odată cu dispariția ministerului dedicat acestui sector. Astfel, dezvoltarea sectorului cultural nu s-a produs, la fel nici dezvoltarea calității vieții cetățenilor Republicii Moldova, ambele legate strâns între ele. Din cauza condițiilor descurajante din sectorul cultural, importanți oameni de cultură au emigrat peste hotarele țării, pentru a se realiza profesional la nivelul dorit.

Lipsa unui minister profesionist dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi irecuperabile ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu, tragedie care s-a și întâmplat în 2020, odată cu incendiul clădirii istorice a Filarmonicii Naționale. Lipsa investițiilor în acest sector poate cauza și alte daune și tragedii, inclusiv umane.            

Sectorul muzeografic, patrimoniul cultural mobil, monumentele de importanță națională și locală, implicit rezervațiile culturale, complexele de monumente sunt sectoare văduvite de supraveghere, susținere, control din partea autorităților publice centrale de specialitate. Intervențiile legislative menite să păstreze și să dezvolte sectoarele menționate nu sunt implementate din lipsa direcțiilor de profil cu specialiști în domeniu.

În lipsa unui minister dedicat sectorului cultural, nu sunt reprezentate destul de bine interesele oamenilor de cultură în probleme ce țin de salarizare și buget acordat sectorului cultural în negociere cu Ministerul Finanțelor, astfel nivelul salariilor din cadrul sectorului artistic este cel mai mic pe Republică, iar contribuția statului la finanțarea sectorului cultural se află într-o tendință continuă de descreștere: de la 0,9% din PIB în 2011 la 0,5% din PIB în 2019 (sursa: Centrul de Politici Culturale). 

Totodată, o negociere care nu mai poate aștepta este cea legată de înființarea unui fond al culturii și al cinematografiei naționale. Crearea unui fond al culturii și al cinematografiei naționale va permite sprijinirea multiplelor proiecte culturale și cinematografice elaborate de către instituțiile de stat și cele independente din alte resurse decât cele ale Ministerului Culturii.

Lipsa unui minister dedicat sectorului cultural nu acordă suficientă atenție și nu dezvoltă buna colaborare cu instituțiile de învățământ artistic, fiind tratate similar oricărui alt sector academic, or învățământul artistic necesită mai multe resurse și atenție specială ținând cont de specificul acestui tip de învățământ. 

Varianta actuală a Codului educației nici nu mai diferențiază învățământul artistic ca un element specific în sistemul de învățământ al Republicii Moldova. Din lipsa de inițiative legislative pentru reglementarea învățământului artistic, în prezent sunt o mulțime de lacune în reglementarea modului de predare în instituțiile de învățământ artistic, în programele de studii etc.

Din cauza pasivității statului pe parcursul celor 30 de ani de independență, sectorul cultural are acum nevoie urgentă de o relansare din temelii, de standardizare a actelor normative la nivel european, de investiții capitale în muzee, biblioteci, teatre și alte lăcașe de cultură, de readucerea omului de cultură în centrul societății, ca model social. 

Toate cele expuse mai sus și multe altele sunt posibile doar atunci când există o voință politică îndreptată spre interesul cetățeanului și un Minister al Culturii unic, profesionist și ferm, care se va dedica asumat și în exclusivitate acestui deziderat'', se arată în petiție.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării