Pește viu, vândut în perioada de prohibiție. Ce amenzi riscă pescarii
În Moldova, în perioada 9 aprilie – 30 iunie, este interzis pescuit sportiv, amator și de agrement al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice vii.

În ciuda acestui fapt, moldovenii își fac de cap și încalcă legea mergând la pescuit în speranța că nu vor fi prinși, dar nici identificați ulterior, transmite Știri.md.
Recent, doi bărbați, locuitori ai satului Manta, au fost amendați, după ce asupra lor au fost depistate plase de pescuit și 40 kg de pește de diferite specii, pe care probabil intenționau să-l vândă.
Cu siguranță nu sunt unicii care ies la pescuit în această perioadă, iar Realitatea.md a încercat să afle acest lucru.
La o simplă căutare pe site-urile de anunțuri, au fost găsite mai multe oferte de vânzare a diferitor specii de pește viu. Unii îl vând pe cel pescuit direct din râul Nistru.
Potrivit Codului contravenţional, încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole se sancţionează cu amendă de până la 1.000 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice; încălcarea regulilor de pescuit, cu excepţia pescuitului în obiectivele acvatice aflate în gestiune privată, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de până la 500 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice.
Totodată, pe site-urile de anunțuri am găsit și persoane care vând plase pentru pescuit, chiar dacă folosirea și comercializarea lor sunt interzise. Prețurile sunt diverse, în funcție de produs, dar și de cantitate.
BINE DE ȘTIUT!
- Se interzice pescuitul timp de 60 de zile consecutive, în perioada 9 aprilie - 7 iunie 2023 inclusiv, de la intersecția râului Prut cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, în lacul de acumulare Costeşti-Stânca și în râul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca până la satul Giurgiuleşti.
- Timp de 67 de zile consecutive, în perioada 10 aprilie - 15 iunie 2023 inclusiv, este interzis pescuitul în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la orașul Camenca, în lacul de acumulare Dubăsari, în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) și în brațul Turunciuc, și în lacul Cahul.
- Se interzice pescuitul timp de 82 de zile consecutive, în perioada 10 aprilie - 30 iunie 2023 inclusiv, pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bâc şi Botna, afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nârnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci, afluenți ai râului Prut, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, în bălțile Manta, și pe râurile Cogâlnic, Cahul, Ialpug, cu excepția obiectivelor acvatice artificiale construite pe ele.
- În perioada 9 aprilie – 30 iunie 2023, pescuitul este interzis și în obiectivele acvatice piscicole, altele decât cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.