main logo
478

Peste 4.500 de bărbați au beneficiat de indemnizații paternale în 2024

Peste 4.500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. Datele au fost prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Peste 4.500 de bărbați au beneficiat de indemnizații paternale în 2024Foto: moldpres.md

Contactată de moldpres.md, Violeta Roșca, șefa Direcției indemnizații pentru familiile cu copii din cadrul CNAS, a menționat că dreptul la indemnizația paternală este acordat tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ. De aceasta pot beneficia și liber-profesioniștii ce practică o activitate în sectorul justiției, transmite Știri.md.

„Indemnizația paternală este oferită pentru îngrijirea copilului nou-născut sau adoptat. Pentru a primi prestația socială, tatăl copilului nou-născut sau adoptat trebuie să confirme un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei nașterii copilului, iar în cazul adopției – datei încuviințării adopției. 

De asemenea, este necesar ca acestuia să i se acorde, la cerere, concediu paternal la toate unitățile în care desfășoară activități în primele 12 luni de la data nașterii copilului, iar în cazul adopției – de la data încuviințării adopției. Pentru tatăl liber-profesionist, ce practică activitate în sectorul justiției, indemnizația paternală se acordă fără condiția aflării în concediu paternal”, a afirmat Violeta Roșca.

Beneficiarul urmează să solicite stabilirea indemnizației paternale în termen de 12 luni de la data nașterii copilului, iar în cazul adopției copilului -  în termen de 12 luni din data încuviințării adopției.

„Indemnizația paternală se acordă pentru о perioadă de până la 15 zile calendaristice. Aceasta poate fi oferită integral sau divizată în două sau trei perioade, fiecare câte cel puțin cinci zile calendaristice. În cazul copiilor gemeni, tripleți sau cvadrupleți se acordă o singură indemnizație paternală. Cuantumul plății constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unitățile în ultimele trei luni premergătoare lunii nașterii copilului, iar în cazul adopției – în ultimele trei luni calendaristice premergătoare lunii încuviințării adopției copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale”, a spus Violeta Roșca.

Plata indemnizației paternale se efectuează pentru fiecare fracțiune de concediu paternal de care beneficiază tatăl copilului.

„Este foarte important ca tăticii să cunoască toți pașii ce urmează a fi realizați pentru a primi indemnizația, astfel încât să aibă parte de aceste beneficii sociale”, a adăugat Violeta Roșca.

În Republica Moldova, indemnizația paternală se acordă începând cu anul 2016. Acordarea indemnizației urmărește participarea echitabilă a părinților în procesul de creștere și îngrijire a copilului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării