main logo
1107

Peste 3.000 de metri cubi de deșeuri din Soroca se scurg zilnic în râul Nistru

Peste 3.000 de metri cubi de deșeuri din Soroca se scurg zilnic în râul Nistru. Asta pentru că până în prezent, în orașul Soroca nu există stații de epurare.

Peste 3.000 de metri cubi de deșeuri se scurg zilnic în râul Nistru

Despre aceasta a informat unul dintre angajații subdiviziunii Apă-Canal din Soroca, transmite Știri.md.

Această situație provoacă un dezastru ecologic și pune în pericol viața a mii de cetățeni, relatează bloknot-moldova.md.

Până în 1990, Soroca se afla la deservirea stațiilor de epurare din localitatea Țekinovka, Ucraina.

Tot în 1990, Soroca a rămas pe cont propriu, deoarece Țekinovka, din anumite motive, a refuzat să deservească orașul. 

De atunci, un întreg oraș se descurcă fără stații de epurare. 

În momentul de față, de-a lungul malului există 4 canale de scurgere, prin care, timp de 29 de ani, zilnic se scurg deșeurile.

Deșeuri chimice din fabrici, instituții de stat și de formare, spălătorii auto etc, tot în râul Nistru se scurg.

Apa în orașul Soroca este de o calitate foarte proastă de la care și dinții suferă.

Nu mai puțin îngrijorător este faptul că apa din Nistru este consumată și de Chișinău, însă doar specialiștii pot spune cât de bine se curăță aceasta înainte de a ajunge în casele locuitorilor Capitalei. 

Deși Apa Canal asigură că sistemul de purificare a apei implică mai multe etape.

Autoritățile din Soroca sunt preocupate de lipsa instalațiilor de tratare a apelor uzate nu mai puțin de cetățenii obișnuiți.

Jurnalistul Bloknot-Moldova a contactat conducerea orașului pentru a obține un comentariu.

Viceprimarul pentru infrastructură, Mihail Grabciuc, a explicat de ce s-a creat și continuă această situație catastrofală.

"Credeți-mă, suntem preocupați de această situație la fel de mult ca și cetățenii noștri. Vedem cum de-a lungul anilor se distruge flora și fauna din râul Nistru. Știm cât de periculoasă este apa pentru locuitori.

Cu câțiva ani în urmă, am pregătit un proiect de construcție a instalațiilor de tratare a apelor uzate care îndeplinesc cerințele cele mai moderne. Însă Primăria Soroca nu este capabilă să aloce 9 milioane de euro pentru construcție, pur și simplu nu există astfel de bani", a spus viceprimarul.

Potrivit oficialului, cu câțiva ani în urmă au venit reprezentanți ai companiei private din Slovenia, interesat de proiectul de construcție a instalațiilor de tratare a apelor uzate. 

Dar, în ciuda mai multor întâlniri și promisiuni din partea slovenilor, proiectul a rămas pe hârtie, iar investitorii străini au dispărut.

"Suntem gata să începem construcția mâine. Deja există un teren dedicat cu zona necesară de înstrăinare de 2 km. Tot ce avem nevoie este ajutorul Guvernului Republicii Moldova" , a subliniat Mihail Grabciuc.

Potrivit lui, după construcția stațiilor de epurare timp de doi, maxim trei ani apa râului va fi purificată. Aceasta va deveni din nou transparentă și nu va periculoasă pentru populație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării