Peste 130 participanți din 13 țări descoperă limba și cultura românească
134 de studenți, profesori și cercetători din 13 țări descoperă limba și cultura românească în cadrul Cursurilor Internaționale de Vară „România - Limbă și civilizație”, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Programul aduce împreună pasiunea pentru limba română și fascinația pentru cultura românească. Multe burse au fost oferite profesorilor din Republica Moldova, unii dintre care predau în școli cu predare în limbi minoritare, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Programul reunește participanți din țări precum: Germania, Japonia, Italia, dar și din Republica Moldova. Până la sfârșitul lunii iulie, aceștia vor urma cursuri intensive de limba română, predate de profesori și specialiști în domeniu.
„Știți care este scopul? Este cel de a cultiva graiul. Avem nevoie de cunoștințe mai aprofundate, de un schimb de lucru cu elevii cu care ne întâlnim în fiecare zi. Deci, asta așteptăm, și poate ceva nou din literatură și istoria civilizației române”.
„Este o idee fenomenală din toate punctele de vedere, deoarece suntem de peste Prut. În ambele țări avem aceeași idee, de a face lucruri bune în domeniul educației”.
Proiectul este sprijinit de Ministerul Educației și Cercetării din România, care alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a oferit burse.
„Este un program de tradiție, prin care universitatea noastră oferă participanților posibilitatea de a descoperi, de a-și dezvolta, de a-și perfecționa competențele de limbă română, de a cunoaște tradiții românești, de a cunoaște ceea ce este reprezentativ din punct de vedere al culturii, al civilizației”, a declarat Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„Este un efort al statului român, al României, în parteneriat cu colegii noștri din Republica Moldova. Iată că și în acest an avem 100 de profesori din Republica Moldova la cursuri intensive de limbă și civilizație românească. De fapt, limba este fundamentul tuturor fundamentelor și de aici pornesc toate”, a menționat Ion Coșer, consulul general al R. Moldova la Iași.
Cursurile vor avea loc până pe 31 iulie. Pe lângă cursurile practice, participanții vor vizita Palatul Culturii din Iași și vor efectua două excursii de studii. La sfârșitul lunii iunie, 78 de profesori din școli cu predare în limbile minorităților naționale din Republica Moldova au participat la cursuri intensive de limba română, în universități din Timișoara, Oradea, Brașov, Cluj, Iași, Suceava și Galați.