main logo
4106

Pescuit responsabil pe timp de vară: Între relaxare și respectarea legii

În perioada estivală, tot mai mulți cetățeni aleg să-și petreacă timpul pe malul râurilor și bazinelor acvatice, practicând pescuitul. Aceste activități oferă nu doar clipe de liniște și adrenalină, ci și ocazia unei capturi impresionante. Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) atenționează că respectarea regulilor legale este esențială pentru protejarea resurselor naturale.

Pescuit responsabil pe timp de vară: Între relaxare și respectarea legiiImagine simbol

Oamenii legii amintesc că pescuitul sportiv și de agrement în obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova se desfășoară numai în baza permiselor eliberate de Agenția de Mediu și doar în cursul zilei, între răsăritul și apusul soarelui. Iar încălcarea prevederilor legislative pot fi sancționate, transmite Știri.md.

În scopul conservării biodiversității, de la începutul anului, inspectorii de mediu au desfășurat razii în mai multe raioane ale țării, constatând mai mult încălcări. 

Printre cele mai frecvente abateri înregistrate se numără:

  • capturarea de pești sub dimensiunile legale admise sau în cantitate ce depășește norma zilnică permisă (ex. maxim cinci kg/zi de persoană);
  • practicarea pescuitului în afara orelor legale (în special în timpul nopții);
  • utilizarea unui număr mai mare de unelte sau cârlige decât este permis (maxim cinci cârlige per pescar);
  • pescuitul în zone sau perioade interzise (de exemplu, la mai puțin de 100 metri în aval sau amonte de poduri);
  • pescuitul de pe mijloace de transport acvatic neînregistrate sau utilizarea dispozitivelor de localizare a peștilor în scopuri recreative (trolling);
  • capturarea speciilor de pești incluse în Cartea Roșie (ex: Babușca pontică – Rutilus frisii).

În cele din urmă, pescarii care au încălcat legislația au fost sancționați:

  • Conform art. 114 alin. (1) și (2) din Codul contravențional, persoanele fizice care nu respectă regulile de pescuit pot fi sancționate cu amenzi între 300 și 600 lei, iar persoanele juridice – între 6.000 și 10.000 lei.
  • În cazul capturării unor specii protejate, conform art. 140 alin. (1) din același cod, amenzile aplicate cresc considerabil – între 1.500 și 3.000 lei.
  • Totodată, contravenienții sunt obligați să achite integral prejudiciile cauzate resurselor biologice acvatice, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 a Legii nr. 149/2006.

Respectul față de natură începe cu respectarea legii. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează faptul că respectarea normelor legale în domeniul pescuitului este esențială pentru menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor acvatice.

„Apelăm la spiritul civic al cetățenilor: practicați pescuitul în mod responsabil, informați-vă asupra reglementărilor în vigoare și sesizați orice activitate ilegală autorităților competente”, au accentuat inspectorii de mediu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării