main logo
11624

Persoanele vârstnice pot beneficia de îngrijire la domiciliu. Care sunt condițiile

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), persoanele care au atins vârsta de pensionare și persoanele adulte cu dizabilități, care nu au copii sau au copii majori inapți de muncă, precum și pensionarii care locuiesc separat de copiii care nu își îndeplinesc obligația de întreținere a părinților pot beneficia gratuit de îngrijire socială la domiciliu.

Îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice. Care sunt condițiileImagine simbol

Îngrijirea socială la domiciliu include sprijin pentru procurarea produselor alimentare și a medicamentelor, plata facturilor din mijloacele persoanei îngrijite, prepararea hranei sau livrarea prânzurilor calde, sprijin în igiena personală și întreținerea locuinței, organizarea contactului cu rudele, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

De asemenea, lucrătorul social ajută la transportarea și tăierea lemnelor pentru încălzire, adaptarea locuinței la necesitățile beneficiarului și implicarea în activități sociale și culturale.

Serviciile de îngrijire la domiciliu pot fi oferite contra plată și altor categorii de persoane. Astfel, de aceste servicii pot beneficia pensionarii şi persoanele cu dizabilități ai căror copii nu-și pot realiza obligațiile de întreținere conform legislației; pensionarii străini titulari ai dreptului de şedere provizorie pentru tratament medical de lungă durată sau cei care beneficiază de protecţie temporară, ai căror copii nu-și pot realiza obligațiile de întreținere; persoanele cu vârsta de peste 18 ani care, după spitalizare, necesită îngrijiri temporare în vederea recuperării stării de sănătate şi nu au ajutor pentru îngrijire la domiciliu; bolnavii în fază terminală (cancer şi ciroze); persoanele care necesită îngrijiri de lungă durată, imobilizați la pat, care, din cauza bolii, nu sunt capabili să-şi desfășoare activitățile cotidiene.

MMPS subliniază că, pentru a beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, solicitantul sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere scrisă la structura teritorială de asistență socială sau la asistentul social comunitar. Apoi, dosarul depus este evaluat de o echipă multidisciplinară, care formulează recomandări pe baza evaluării individuale a necesităților persoanei. Prestatorul adoptă decizia de admitere în serviciu, în conformitate cu criteriile de eligibilitate și documentele prezentate.

Potrivit datelor MMPS, peste 11.500 de persoane vârstnice din țara noastră beneficiază de serviciul de îngrijire socială la domiciliu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării