Persoanele decedate de SIDA, comemorate la USMF Nicolae Testemițanu
Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au marcat Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA printr-un manifest al vieții și solidarității.

Tinerii din comunitatea academică, alături de organizații naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului și HIV, au participat la o acțiune comunitară simbolică dedicată Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, transmite Știri.md.
Sub genericul „În papucii lor”, participanții au pășit simbolic alături de persoanele care trăiesc cu HIV, parcurgând o distanță de 838 de metri - un metru pentru fiecare dintre cele 838 de persoane care au ales să înceapă tratamentul antiretroviral în anul 2024. La finalul marșului, participanții și-au conturat forma încălțărilor pe asfalt și au scris mesaje de empatie, încurajare și sprijin.
„Împreună cu UNAIDS Moldova lucrăm pentru ca studenții noștri să înțeleagă profund importanța drepturilor omului, accesului echitabil la tratament și combaterii stigmei în jurul HIV. Evenimentul de astăzi este o lecție de viață și de umanitate”, a spus Marcel Abraş, prorector pentru managementul activității clinice, dr. șt. med., conferențiar universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Când o persoană trăiește cu HIV, ea nu are nevoie de judecată, ci de sprijin, tratament și acceptare, și de convingerea că are dreptul la o viață demnă, fără discriminare. Ce am reușit noi astăzi este să transformăm ziua de comemorare într-un mesaj colectiv de susținere pentru persoanele care trăiesc cu HIV în Republica Moldova”, a adăugat Svetlana Plămădeală, directoare de țară, UNAIDS Moldova.
Alături de studenți au fost și partenerii naționali și internaționali - autorități, organizații ONU și reprezentanți diplomatici - care susțin eforturile comune pentru prevenire, tratament echitabil și combaterea discriminării.
„Această inițiativă îmbină solidaritatea, educația și drepturile omului. Proiectul nostru în parteneriat cu ONU urmărește să întărească aceste valori pe ambele maluri ale Nistrului, iar implicarea studenților și autorităților din sănătate este un exemplu de coeziune și responsabilitate socială”, a adăugat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
În Republica Moldova, sunt estimate că trăiesc peste 16.800 de persoane trăiesc cu HIV. Doar în anul 2024, au fost diagnosticate 880 de persoane. Deși accesul la tratament s-a îmbunătățit considerabil - stigma și teama continuă să fie bariere importante pentru testare și tratament.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul UNAIDS Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului comun ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de ONU, cu suportul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.