Pericol pe Instagram și TikTok: Tot mai mulți copii din Moldova, abuzați
Fiecare al patrulea elev din Republica Moldova sau, cel puțin, a fost martor la bullying.

Specialiștii anunță că pandemia i-a determinat pe cei mici să petreacă foarte mult timp pe internet și să fie supuși abuzurilor de orice fel, inclusiv sexuale, în mediul online, transmite Știri.md.
Moldova.org a realizat un material prin care explică de ce conținutul sexual sugestiv produs de minori este periculos și cum pot mesajele în care sunt hărțuiți să îi afecteze pe copii.
Un factor important ar fi pierderea încrederii în părinți. Astfel, potrivit informațiilor, doar pe platforma pentru copii siguronline.md, în anul 2020 s-au înregistrat 1.889 de adresări, un număr de 3 ori mai mare decât în 2019.
Totodată, faptul că au petrecut mai mult timp online când părinții au fost la muncă, le-a permis unor copii să facă mai mult conținut sexual sugestiv pe internet.
Daniel Mazepa, șef de secție la Inspectoratul General al Poliției, povestește că dacă înainte polițiștii își făceau conturi pe Facebook și Odnoklassniki ca să cerceteze anumite cazuri, acum s-au mutat pe Instagram și Tiktok.
„Copilul vrea să iasă în evidență, prin asta obținând cât mai multe like-uri și comentarii pozitive. El nu conștientizează neapărat urmările comportamentului lui.
Dar în mediul online sunt voyeur-iștii care primesc plăcere când văd etalarea corpurilor minorilor. Sunt unii care se mulțumesc doar cu vizualizarea, iar alții încearcă să iasă la contact”, susține polițistul.
De ce totuși copiii fac videouri în care dansează senzual și își etalează corpurile?
Potrivit specialistei Elena Botezatu copiii de până la 10 ani creează aceste materiale pentru că ar vrea atenție și să fie populari. La categoria de vârstă mai mare, la preadolescenți și adolescenți, materialele în care apar în ipostaze indecente sunt făcute pentru a fi, mai degrabă, transmise în discuții private cu persoanele în care sunt fie în relații de prietenie, fie de iubire.
Totuși, potrivit specialistei, părinții nu trebuie să le „aresteze” telefonul, pentru că copiii oricum o să găsească alte metode de a publica pe internet ce vor și vor pierde încrederea în părinți.
De la începutul anului 2020 au fost inițiate 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală în internet a copiilor.
În acest context, polițistul Daniel Mazepa ne asigură: „ceea ce se întâmplă online are termen de păstrare aproape veșnic. Dacă ai publicat un video indecent și apoi l-ai șters, cu siguranță cineva a făcut deja o copie”.
Dacă asta deja s-a întâmplat și cineva îți șantajează copilul, atunci trebuie să apelezi la poliție sau să raportezi pe portalul siguronline.md.
În primul rând, este foarte important să nu ștergi nimic, niciun comentariu, nicio fotografie, să nu blocăm niciun cont, să nu ștergem niciun profil. Din contra, trebuie să facem fotografii la acele comentarii ca să avem dovezi pentru învinovățire la judecată.
O altă soluție ar fi controlul parental. Copiii ar trebui să fie deschiși cu părinții și să discute despre cele ce se întâmplă pe rețelele de socializare.
Totodată, pentru prevenirea situațiilor menționate mai sus, se organizează instruiri atât pentru părinți cât și pentru profesori. Cu toate acestea, încă nu s-au identificat soluții concrete și eficiente pentru problema legată de crearea conținutului sexual sugestiv de către copiii, potrivit Moldova.org.