main logo
2148

Pericol la Botanica: Balconul unui bloc de locuit, plin de fisuri

Locuitorii unui bloc din Capitală sunt îngrijorați de starea balconului comun, care este plin de fisuri și pe alocuri fără tencuială.

Pericol la Botanica: Balconul unui bloc de locuit, plin de fisuri

Fotografiile unui balcon din sectorul Dacia, aflat într-o stare deplorabilă, a atras atenția internauților, transmite Știri.md.

Clădirile "Porţile oraşului" au fost construite la sfârșitul anilor 70' și începutul anilor 80', iar acum starea lor prezintă un pericol pentru locatari, se arată într-o postare făcută de unul din locuitorii blocului respectiv, care se întreabă dacă acest balcon va rezista unui cutremur, iar urmăritorii recomandă locatarilor să-și clarifice singuri problema.

Amintim că, după seria de cutremure din Turcia și Siria, Moldova, în premieră, va verifica starea tehnică a clădirilor, iar edificiile care nu corespund normelor de siguranță vor fi demolate.

De asemenea, o comisie de experți înființată de Agenția de Supraveghere Tehnică va studia clădirile la nivel național și va propune demolarea structurilor cu rezistență la cutremur mai mică de 40%. 

"Dacă vom identifica că structura  este probleatică, se va face o examinare tehnică, după care expertul va anunța rezultatul: să demolăm clădirea sau există posibilitatea de a o consolida și întări. Dacă demolarea este aprobată, apare deja o problemă cu oamenii, deoarece va fi necesar să li se ofere alte locuințe ", a declarat Valeri Ivanov, director interimar al Agenției de Supraveghere Tehnică.

Asemenea cazuri nu sunt o raritate pentru Capitală, așa cum într-o altă postare, internauții arată și starea unui bloc nou de locuit, unde deja au apărut crăpături în pereți.

Administrațiile locale de stat vor fi responsabile de inventarierea tehnică a clădirilor.

Expertiza tehnică antiseismică a clădirilor nu a fost efectuată niciodată în Moldova. În acest sens, experții vor armoniza legislația națională în acest domeniu.

În Turcia, peste 600 de persoane sunt investigate din cauza clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului devastator din 6 februarie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării