main logo
3695

Percheziții la mai multe imobile ale lui Plahotniuc din Franța

Mai mulți procurori din Moldova s-au aflat în perioada 9-11 ianuarie în Franța, unde, alături de omologii francezi, au participat la percheziții în dosarul „frauda bancară”.

Percheziții la mai multe imobile ale lui Plahotniuc din FranțaFoto: știri.md

Mai exact, este vorba despre percheziții la trei imobile care ar aparține fugarului Vladimir Plahotniuc, un apartament și două vile, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Despre aceasta au anunțat astăzi șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adjunctul ei, Octavian Iachimovschi, în cadrul unei conferințe de presă.

În apartamentul dat a fost depistată o rudă apropiată a lui Plahotniuc. Totodată, de acolo au fost ridicați peste 90.000 de euro și 3.000 de franci.

„Anterior acestei deplasări, în Franța au fost aplicate sechestre pe mai multe bunuri imobile care aparțin lui Plahotniuc. Scopul deplasării a fost efectuarea perchezițiilor în aceste bunuri imobile, dar și la alte persoane, pentru a acumula probe ce dovedesc că aceste bunuri imobile aparțin anume familiei Plahotniuc. Aceste bunuri erau înscrise pe companii înregistrate atât în Franța, cât și în Cipru. Aparent, nu exista nicio legătură între aceste companii cu Plahotniuc, dar probele pe care am reușit să le administrăm pe parcursul acestei perioade dovedesc indubitabil că aceste bunuri aparțin lui Plahotniuc. De asemenea, au fost audiate mai multe persoane cu referire la aceste fapte. Deci, au fost depistate un apartament și o vilă în orașul francez Sciez și o altă vilă în zona Munților Alpi. În acest apartament a fost depistată o rudă apropiată a lui Plahotniuc. În cadrul acestor percheziții, colegii din Franța au depistat și ridicat circa 92.000 de euro și 3.000 de franci din apartamentul dat”, a declarat adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

Potrivit lui Iachimovschi, autoritățile așteaptă acum ca probele administrate să fie transmise din Franța în Republica Moldova.

Acesta a mai precizat că procurorii sunt convinși că probele pe care le-au administrat dovedesc implicarea lui Plahotniuc și vinovăția sa în frauda bancară.

În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui Vladimir Plahotniuc, în lipsa învinuitului, în prezent, fiind aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

Fostul șef al PD a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea a pierdut puterea. Acesta este acuzat în mai multe dosare. În dosarul numit generic „frauda bancară”, Plahotniuc este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia se referă la perioada 2013-2015, atunci când Plahotniuc ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidențe fondate de Ilan Șor și persoane interpuse, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, care erau credite bancare obținute fraudulos de la trei bănci, care au falimentat. În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunurile lui Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei. Vladimir Plahotniuc este vizat și în alte dosare în care este acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată.

Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Elveției și a tuturor țărilor din Uniunea Europeană, alături de Ilan Șor, Marina Tauber și Gheorghe Cavcaliuc.

Începând cu anul 2020, procurorii au finalizat urmărirea penală în 12 episoade din dosarul „frauda bancară”. În cauzele penale trimise în judecată, 17 persoane au statut de inculpat. Printre acestea se numără fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, dar și ex-deputatul Vladimir Andronachi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării